Izvorul noptii de Lucian Blaga

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.27

nivel: Liceu

Referat despre Izvorul noptii de Lucian Blaga
Studii
A urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu și Oradea în perioada 1914–1916, pe care le-a finalizat cu licență în 1917. A studiat filosofia și biologia la Universitatea din Viena între anii 1916 și 1920, obținând titlul de doctor în filosofie. Aici a cunoscut-o pe Cornelia Brediceanu, cea care îi va deveni soție. A r[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Izvorul noptii de Lucian Blaga

Referat despre Izvorul noptii de Lucian Blaga
Studii
A urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu și Oradea în perioada 1914–1916, pe care le-a finalizat cu licență în 1917. A studiat filosofia și biologia la Universitatea din Viena între anii 1916 și 1920, obținând titlul de doctor în filosofie. Aici a cunoscut-o pe Cornelia Brediceanu, cea care îi va deveni soție. A revenit în țară în ajunul Marii Uniri. În anul 1916, în timpul verii, Blaga vizitează Viena, unde descoperă Expresionismul
Volume de versuri
1919 - Poemele luminii
1921 - Pașii profetului
1924 - În marea trecere
1929 - Lauda somnului
1933 - La cumpăna apelor
1938- La curțile dorului
1942 – Poezii, ediție definitivă
1943 - Nebănuitele trepte

Izvorul noptii de Lucian Blaga
Frumoaso,
Ti-s ochii-asa de negri incat seara
Cand stau culcat cu capu-n poala ta
Imi pare,
Ca ochii tai, adancii, sunt izvorul
Din care tainic curge noaptea peste vai
Si peste munti si peste sesuri,
Acoperind pamantul
C-o mare de-ntuneric.
Asa-s de negri ochii tai
lumina mea.

Argumentarea poeziei Izvorul noptii de Lucian Blaga
Poezia *Izvorul noptii*,este un bun motiv al poetului de a-și exprima sentimentele (în mod direct),de admirație a ochilor fetei.

Tema poeziei fiind ochii fermecători și hipnotizanți ai acesteia,pe care poetul îi descrie de-a lungul poeziei,și îi personifică,adăugându-le însușiri deosebite.

Poetul folosește cuvinte din același câmp lexical,cum ar fi : *izvorul* ,*văi* ,*munți și șesuri* ,*pământul* , în final realizând un tablou nocturn parcă atins de magie,ochii fetei rămânând un personaj important în cadru.

Eul liric fiind prezent:*ți-s* , *îmi* , *ta* , *tăi* ,relația cu lumea exterioară este destul de strânsă,deoarece autorul compară mereu ochii fetei cu natura. Întâlnim și figuri de stil : *ochii tăi adâncii*- epitet și inversiune, *sunt izvorul*-personificare, *curge tainic*- inversiune și epitet, *peste văi...și peste șesuri*-enumerație etc.

De-a lungul poeziei,autorul nu respectă o anumită regulă a versurilor, rima fiind variată. Poezia are o oarecare antiteză,deoarece autorul prezintă întunericul *din care tainic curge noaptea* întreaga strofă,la sfârșitul poeziei autorul caracterizând ochii negri precum *lumina lui*. Mesajul poeziei este reprezentat și în titlu dar nu iese prea mult în evidență,deoarece autorul încearcă să creeze o un oarecare mister și o curiozitate în legătură cu poezia.

Tabloul este unul de vis,în care sunt incluse ambele spații.În spațiul terestru,autorul ne prezină dealurile,șesurile,si munții pe care îi aseamană pe ochii fetei,spațiul cosmic fiind reprezentat de lună,și de *marea de întuneric*,totodată,ochii ei reprezentând *lumina*.
Modurile de expunere predominante,sunt descrierea și monologul.

Opinia cititorului despre Izvorul noptii de Lucian Blaga
Opinia mea în legătură cu poezia *Izvorul nopții*,este că,această poezie a fost scrisă cu multă sensibilitate din partea autorului,fiind vrajit de ochii fetei,care după cum am mai spus reprezintă *personajul* principal al poeziei.El dorește să demonstreze că ochii săi sunt ceva foarte important deoarece ajunge să exagereze pe alocuri uneori (*lumina mea*),și reușește să dea senzația cititorului,că cele scrise de el,duc la o adevărată dragoste.Este o poezie încântătoare prin muzicalitate,și prin cuvintele placut alese de poet,și poate va fi cândva o minunată dovadă de iubire pentru iubitorii de poezii,care cel mai probabil le-o vor oferi iubiților lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.