Izvoarele dreptului comunitar

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.21

nivel: Facultate

Din categoria actelor de drept derivat fac parte o serie de acte care au la baza Tratatul, de unde si denumirea lor, care indica faptul ca adoptarea lor se fundamenteaza pe dreptul primar.Regulamentul. Regulamentul are aplicabilitate generala. El este obligatoriu in toate elementele sale si este direct aplicabil in toate statele membre"[1; p. 7]. Faptul ca regulamentul are aplicabilitate generala [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Izvoarele dreptului comunitar

Din categoria actelor de drept derivat fac parte o serie de acte care au la baza Tratatul, de unde si denumirea lor, care indica faptul ca adoptarea lor se fundamenteaza pe dreptul primar.Regulamentul. Regulamentul are aplicabilitate generala. El este obligatoriu in toate elementele sale si este direct aplicabil in toate statele membre"[1; p. 7]. Faptul ca regulamentul are aplicabilitate generala inseamna ca se aplica, in mod abstract, tuturor persoanelor care intra in sfera lui de aplicare.

Regulamentul se aplica in statele membre fara nici un fel de modificari, iar persoanele fizice sau juridice pot invoca prevederile acestuia. In fata instantelor sau organelor administrative nationale, nefiind necesara transpunerea in legislatia nationala. Aplicabilitatea directa a regulamentului implica faptul ca acesta creeaza imediat drepturi si obligatii pe care particularii le pot valorifica atat in relatie cu autoritatile nationale (efect direct vertical), cat si in raport cu alti particulari (efect direct orizontal).

Regulamentele sunt de doua tipuri: de baza si de executare. Cele de baza sunt, in principiu, de competenta exclusiva a Consiliului sau a cuplului Consiliu/Parlament. Regulamentele de executare pot fi adoptate si de Consiliu, dar, cel mai des, sunt adoptate de Comisie. Datorita aplicabilitatii directe a regulamentului, jurisdictiile nationale sunt competente sa controleze conformitatea masurilor nationale de executare cu regulamentul.

Se poate afirma, in concluzie, ca regulamentul este actul cel mai eficient si complet din multitudinea instrumentelor legislative puse la dispozitia institutiilor comunitare, beneficiind de aplicabilitate generala, de obligativitate in toate elementele sale, fiind, in acelasi timp, direct aplicabil in toate statele membre.

Decizia. Decizia este obligatorie in toate elementele sale pentru destinatarii pe care ii desemneaza". Decizia este deci, prin natura sa, un act individual care produce efecte pentru unul sau mai multi destinatari, care pot fi: statele membre sau particularii. Decizia se deosebeste de regulament prin absenta aplicabilitatii generale. Din punct de vedere insa al aplicabilitatii directe, se poate intampla, totusi, ca decizi adresata unui stat membru sa implice luarea de catre acesta a unor masuri destinate punerii sale in aplicare [1; p. 12].

In cadrul deciziei se stabilesc atat rezultatul ce urmeaza sa fie atins, cat si modalitatile de aplicare.Atunci cand se adreseaza persoanelor fizice sau juridice, efectele deciziei sunt imediate. Deciziile adresate unui stat sau statelor membre sunt obligatorii pentru toate institutiile acelui stat, inclusiv pentru sistemul judiciar.

In consecinta, in temeiul suprematiei dreptului comunitar, institutiile sunt obligate sa se abtina de la aplicarea normelor nationale de natura sa afecteze aplicarea deciziei. In anumite circumstante (atunci cand institutiile comunitare impun prin decizie statului membru un anumit tip de actiune), deciziile pot avea efect direct si pot fi invocate de o persoana fizica sau juridica intr-un litigiu cu o autoritate publica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.