Izotopi radioactivi

1x punct

categorie: Chimie

nota: 9.15

nivel:

     Radioactivitatea naturala si artificiala

     Studiind structura atomilor s-a observat ca unele elemente ca uraniu si radiu au proprietatea de a emite radiatii invizibile ce pot patrunde prin diferite corpuri sau pot impresiona placi fotografice acoperite. Pe masura emisiei de radiatii are loc transformarea substantei emitatoare.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Izotopi radioactivi

     Radioactivitatea naturala si artificiala

     Studiind structura atomilor s-a observat ca unele elemente ca uraniu si radiu au proprietatea de a emite radiatii invizibile ce pot patrunde prin diferite corpuri sau pot impresiona placi fotografice acoperite. Pe masura emisiei de radiatii are loc transformarea substantei emitatoare. Aceste transformari se datoreaza faptului ca atomii elementelor respective emana particule încarcate cu electricitate negativa (particule care sunt electroni), particule încarcate cu electricitate pozitiva (particule care sunt nuclee de heliu), cum si radiatii ,(care sunt fotoni). Aceste transformari se numesc transformari radioactive. Procesele radioactive se produc ca urmare a dezintegrarii atomilor.

     Studiindu-se proprietatile radiului s-a observat ca în jurul lui se formeaza 2 elemente: heliu si o emanatie numita si radon. Aceasta este înca o dovada ca atomul nu mai poate fi considerat o particula indivizibila. Esenta radioactivitatii naturale consta tocmai în dezintegrarea de la sine a unor substante.

     Atomi formati în urma dezintegrarii radioactive pot fi si ei radioactivi, si se pot dezintegra la rândul lor în alti atomi, care pot fi si ei radioactivi. În modul acesta se formeaza atomi din ce în ce mai mici, pâna când rezulta un atom inactiv, stabil. Asa se explica de ce substantele radioactive emit în permanenta energie fara sa primeasca din afara.

     Viteza de dezintegrare a elementelor radioactive nu este influentata de temperatura. Prin aceasta radioactivitatea se deosebeste de reactiile chimice obisnuite, la care viteza de reactie este influentata de temperatura.

     Experientele si observatiile au aratat ca dezintegrarea atomilor se poate produce si pe cale artificiala. (radioactivitate indusa) .

     Izotopii

     Atomi care au acelasi nr. de electroni dar mase atomice diferite se numesc izotopi. Numele vine de la cuvintele grecesti "isos topos" care înseamna în acelasi loc , deoarece ei se gasesc pe acelasi loc în sistemul periodic. Fenomenul de izotopie se întâlneste atât la elementele radioactive cât si la elementele stabile. Izotopii aceluiasi element radioactiv se deosebesc si prin proprietatile radioactive.

     Aplicatiile izotopilor radioactivi.

     Descoperirea izotopilor radioactivi a facilitat largirea domeniului de crecetare prin folosirea izotopilor radioactivi ca atomi marcati, indicatori sau trasori în variate procese tehnice si biologice.

      Aplicatiile izotopilor radioactivi pot fi clasificate mai întâi în functie de domeniu de utilizare; deosebim astfel aplicatii în industrie, în agricultura în medicina etc. Se poate detalia si mai mult clasificarea, deosebind aplicatii în hidrologie, exploatarea petrolului, gamagrafie etc., practic neexistând astazi domeniu de activitate stiintifica sau pur tehnologica, în care sa nu se utilizeze, sub o forma sau alta radiatiile emise de izotopii radioactivi.

     Aplicatiile mentionate se bazeaza pe diferitele fenomene de interactie ale radiatiei cu substanta. Aceste fenomene sunt:

     1.Atenuarea (absortie si împrastiere) radiatiei în substanta. Pe aceste fenomene se bazeaza metodele de masurare a grosimilor de material, densitatilor si nivelelor fluidelor în recipiente.

      2.Retroîmprastierea radiatiilor, care permite masurari de grosimi, nivele de concentratii.

      3.Ionizarea produsa de radiatii. Pe acest fenonen se bazeaza construirea detectoarelor de radiatii, neutralizarea electricitatii statice, masurarea debitelor de gaze.

      4.Modificarea vitezei reactiilor chimice, modificarea propietatilor materialelor iradiate. Acest fenomen este folosit în radiochimie si în industria chimica, în industria materialelor electrice, petrolului.

      5.Emiterea continua de radiatii de catre izotopii radioactivi. Pe aceasta proprietate se bazeaza folosirea lor ca trasori pentru a urmari procesele naturale sau artificiale în substanta vie, în hidrologie sau atmosfera, în plante sau în organismul uman, în tesutul muscular sau osos.

      6.Colectarea directa a sarcini electrice emise de substantele radioactive, ca si alte fenomene de natura electrica au permis construirea unor generatoare de electricitate folosind izotopi radioactivi, dintre care cel mai celebru este "pace-maker"-ul instalat în cutia toracica a unor cardiaci pentru a întretine bataile unor inimi obosite.

      7.Excitarea radiatiilor de fluorescenta, prin iradierea unor substante cu o anumita radiatie, si determinarea intensitatii radiatiei de flourescenta produse. Acest tip de aplicatii permite determinarea compozitiei, concentratiilor, grosimilor etc.

      8.Efectele biologice (nocive) ale radiatiilor, care, evident, trebuie evitate pentru om, în care scop se iau masuri de protectie (ecranarea surselor, expunerea echipamentelor de lucru pe durate de timp cât mai scurte etc.).Aceleasi efecte pot fi însa folosite pentru stimularea încoltiri semintelor si marirea recoltelor, dar si pentru oprirea încoltirii, dezinsectizarea, sterilizarea prin iradiere, conservarea alimentelor etc.DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.