Iulius Popper

2x puncte

categorie: Astronomie

nota: 9.61

nivel: Liceu

Călătorii

După absolvirea universității ajunge, în căutarea unei slujbe, la Constantinopol, poarta de intrare spre Orient. De aici, trece în Egipt, unde lucrează la întreținerea Canalului Suez. Călătorește apoi prin Orientul Mijlociu până în India, China și Japonia. Cu prilejul acestor călătorii, ca și în tot restul vieții, întreține o strânsă corespondență cu secția de geografie a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iulius Popper

Călătorii

După absolvirea universității ajunge, în căutarea unei slujbe, la Constantinopol, poarta de intrare spre Orient. De aici, trece în Egipt, unde lucrează la întreținerea Canalului Suez. Călătorește apoi prin Orientul Mijlociu până în India, China și Japonia. Cu prilejul acestor călătorii, ca și în tot restul vieții, întreține o strânsă corespondență cu secția de geografie a Academiei Române. În anul 1881 revine în România, însă numai pentru o scurtă perioadă în care își vizitează familia. Era pentru ultima oară când o vedea.

A încercat să intre în legătură cu Societatea de Geografie din țara sa, dar setea sa de aventură îl mână mai departe, fără a avea un loc stabil unde să locuiască. Începe un nou periplu care îl duce în Siberia, de acolo în Alaska, apoi în Canada, pentru a ajunge în cele din urmă în Statele Unite ale Americii. Aici rămâne o perioadă la New Orleans, participând la programul de canalizare și urbanizare al orașului.

În anul următor, îl găsim în Cuba, pe atunci o colonie spaniolă. Acolo realizează un proiect de sistematizare a orașului și portului Havana. Trece în Mexic, unde face lucrări de cartografiere și debutează ca ziarist la publicația emigranților Diario de Los Forasteros.

În anul 1885, Julius Popper se afla în Brazilia când află știrea despre descoperirea de aur în Argentina, la Cabo Vírgenes (Capul Fecioarelor), provincia Santa Cruz, cu ocazia sosirii transportului național Villarino din călătoria sa în sudul continentului american.

Fără să ezite, tânărul în vârstă de 28 de ani pleacă la Buenos Aires. Asemenea conchistadorilor spanioli de altădată, Julius Popper visează să cucerească fabuloasele bogății ale acestui nou El Dorado.

În Țara de Foc

Provincia Țara de Foc din sudul continentului american. Partea de vest aparține statului Chile, iar partea de est Republicii Argentina.

La sfârșitul anului 1885, în timpul perioadei cunoscute sub denumirea de ,,febra aurului", Popper călătorește la Buenos Aires. Acolo, el studiază cu atenție informația și posibilitățile existente. La scurt timp intră în relații cu societatea politică și cu oamenii de afaceri din Argentina cărora le expune planul său. Descoperirea aurului din Santa Cruz, într-o regiune pe drept numită de Popper ,,râpa dezolării", a adus ținutul îndepărtat și misterios al Țării de Foc în prim-planul celei mai interesante etape din istoria exploatării aurului din Argentina.

În epocă, după semnarea Tratatului Frontierelor cu statul vecin Chile, în anul 1881, Țara de Foc devenise pentru Republica Argentina un important areal geopolitic. El a fost introdus în programele naționale de colonizare începând din anul 1884, primul său guvernator, Senor Felix M. Paz, stabilindu-și reședința la Ushuaia. Guvernul național argentinian și Administrația Guvernului Teritorial aveau în vedere stimularea colonizării regiunii, dar aceasta a fost influențata în mod negativ de ,,febra aurului". Procesul a fost afectat și de către căutătorii de aur chilieni de dincolo de frontieră, care acționau în regiune încă de pe la 1879, adică pe timpul expediției lui Ramon Serrano și Montaner, dar și mai târziu, după sosirea în regiune a căutătorilor de aur argentinieni în anul 1881.

Pe de altă parte nu mai puțin importantă era și existența întregului teritoriu neexplorat al Țării de Foc. Ushuaia se bucura desigur de o poziție geografică ideală pentru dezvoltarea unei localități, fiind situată pe țărmul unui port natural bine protejat și înconjurată de păduri bogate în esențe de interes industrial. Ea era însă izolată de partea cea mai bogată a teritoriului prin munți înalți. Acesta era contextul istorico-instituțional în care avea să se desfășoare unul dintre cele mai importante momente din trecutul Țării de Foc, un trecut ce se poate constitui într-un reper dătător de speranțe pentru viitorul exploatării bogățiilor minerale din această regiune.

La începutul anului 1886, Compania Anonimă ,,El Dorado" (aflată în proces de înființare) îl trimite pe Popper pentru a inspecta exploatările lor miniere de la Cabo Vírgenes. Reîntors în Argentina, ajunge la ideea că exploatarea auriferă ar fi mai productivă în Țara de Foc decât la Santa Cruz. Din acest motiv, începe să strângă personal și materiale pentru organizarea unei explorări științifice în Țara de Foc.

Expediția lui Popper în Țara de Foc

Locul unde dorea Popper să-și organizeze expediția sa se afla în partea de nord a Insulei Mari a Țării de Foc. La 7 septembrie 1886, el a plecat către orașul Punta Arenas cu un vapor englez care venea de la Montevideo. Elemente cum ar fi instrumentar geologic, arme, aparate fotografice, o duzină de catâri, alimente, îmbrăcăminte de iarnă și câțiva cai, făceau parte din echipamentul expediției lui Popper. Grupul era format din Julius Popper, în calitate de șef, inginer, căpitan, mineralog, cronicar al expediției și fotograf, din Julius Carlson, inginer minier și metalurgist, câțiva colaboratori pe partea tehnică și un grup de salahori (peoni) recrutați din Punta Arenas; în total 18 oameni buni la toate. Popper ceruse autorizație pentru a transporta și oameni înarmați. Aceasta însemna după el să instruiască o gardă personală care să fie trimisă pe acele pământuri necunoscute.

Vagonet pentru transportul nisipului aurifer la exploatarea El Paramo, 1887. Imagine din Muzeul de Științe Naturale și Istorie din orașul Rio Grande, Țara de Foc argentiniană.

Traversează Strâmtoarea Magellan și după o scurtă oprire la Punta Arenas (Chile), debarcă în golful Porvenir și traversează insula, ajungând în golful Inútil a San Sebastián, stabilindu-se în nordul golfului aflat la Oceanul Atlantic în punctul unde începe peninsula care închide golful prin partea de est. Așa cum prevăzuse, plajele atlantice ale Țării de Foc conțin aur. Surpriza este că aici metalul prețios se găsește într-o cantitate mai mare decât în restul Patagoniei.
Studiile și observațiile pe care le întreprinde au fost de mare importanță. A fost primul care a acreditat descoperirea aurului în Golful San Sebastián. El descrie caracteristicile fenomenului în următoarea manieră:

,,Aurul se găsește amestecat în nisipul adus de apă din munți, iar spălarea acestuia o realizează periodic valurile enorme de pe țărmul Oceanului"
Ziarele La Nación și La Prensa anunță, împreună cu alte periodice, într-o formă extinsă că inginerul Julius Popper va organiza prima sa conferință publică sub auspiciile Institutului Argentinian de Geografie. La 5 martie 1887, prin cuvinte simple și convingătoare, și ajutat de o colecție mare de fotografii, hărți, arme, ustensile indigene și mostre de nisip aurifer aduse din Țara de Foc, a trezit un interes nesperat de participare la subscripția publică de acțiuni pentru înființarea companiei anonime ,,Lavaderos de Oro del Sud". Această societate era destinată strângerii fondurilor necesare exploatării metalului galben și la fondarea ei au participat personalitățile capitalei argentiniene.

În concluziile prezentate de el, Popper afirmă:

,,Ținând cont de caracterul general al țării [se referea la Țara de Foc, n.n.], înclin să cred că viitorul său este reprezentat de două industrii importante. Prima dintre ele, cea mai productivă, constă în exploatarea zăcămintelor aurifere și va servi pentru introducerea celei de-a doua, mai pozitivă și fecundă, care este creșterea ovinelor".[1]
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.