Iudaismul de la rascoala lui Bar-Kokhba pana la hasidism

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.41

nivel: Liceu

Esti ispitit sa apropii aceasta conceptie religioasa de credintele si practicile crestinatatii rurale, pe care le-am numit "crestinism cosmic" (cf. ss 237). Cu deosebirea ca in Misna opera de sfintire se datoreaza in exclusivitate lui Dumnezeu si faptelor omului, care implineste poruncile lui Dumnezeu.

E semnificativ insa ca in Misna (si, evident, in comentariile si completarile sal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iudaismul de la rascoala lui Bar-Kokhba pana la hasidism

Esti ispitit sa apropii aceasta conceptie religioasa de credintele si practicile crestinatatii rurale, pe care le-am numit "crestinism cosmic" (cf. ss 237). Cu deosebirea ca in Misna opera de sfintire se datoreaza in exclusivitate lui Dumnezeu si faptelor omului, care implineste poruncile lui Dumnezeu.

E semnificativ insa ca in Misna (si, evident, in comentariile si completarile sale, pe care le vom mentiona indata) Dumnezeu -- pana atunci Dumnezeu al istoriei, prin excelenta -- pare indiferent la istoria imediata a poporului sau: pentru moment, mantuirii de tip mesianic i s-a substituit sanctificarea vietii sub indrumarea Legii.
in fapt, Misna prelungeste si completeaza codul sacerdotal, asa cum a fost formulat in Levitic.

Aceasta inseamna ca simpli credinciosi se comporta oarecum asemeni preotilor si levitilor; ei respecta prescriptiile contra necuratiei si se hranesc acasa asa cum se hranesc preotii in Templu. Curatia rituala, respectata in afara zidurilor Templului, ii desparte pe credinciosi de restul omenirii si le asigura sfintenia. Daca poporul evreu vrea sa supravietuiasca, el trebuie sa traiasca ca un popor sfant, intr-un spatiu sacru si imitand sfintenia lui Dumnezeu7.

Misna urmarea unificarea si intarirea rabinismului. Obiectivul ei, in ultima instanta, era sa asigure supravietuirea iudaismului si, prin urmare, integritatea poporului evreu peste tot unde era risipit. Asa cum spune Jacob Neusner, la intrebarea: Ce poate face omul? Misna raspunde: "Ca si Dumnezeu, omul poate pune lumea in miscare. Daca omul vrea ceva nimic nu-i e imposibil [...]. Misna evalueaza conditia lui Israel: invins si fara sprijin si totusi in Pamantul lui; neputincios si totusi sfant; fara o patrie si totusi despartit de alte neamuri"8.
285. Talmudul.

Reactia antirabinica : secta karaitilor
Aparitia Misnei deschide perioada numita a amoraim-ilor (talmacitori sau propovaduitori). Ansamblul alcatuit din Misna si de comentariile la Misna (Chemara) formeaza Talmudul (in traducere literala, "invatatura").
Iudaismul de la rascoala lui Bar-Kokhba pana la hasidism
Babilon (200-650); acesta din urma numara 8 744 de pagini9. Regulile de purtare (halaga), clasate in Mima, au fost completate in Talmud, prin aggada, colectie de invataturi etice si religioase, de speculatii metafizice si mistice si chiar de texte folclorice.

Talmudul din Babilon a indeplinit o functie hotaratoare in istoria poporului evreu: el a aratat cum trebuia sa se adapteze iudaismul diversitatii de medii socio-politice ale Diasporei. inca din secolul al III-lea, un maestru din Babilon enuntase acest principiu fundamental: legislatia guvernarii respective constituie singura lege si ea trebuie respectata de evrei, in acest fel, legitimitatea autoritatilor guvernamentale primeste o ratificare de ordin religios, in ceea ce priveste legea civila, membrii comunitatii sunt obligati sa-si prezinte litigiile in fata Curtii evreiesti.

Judecandu-l in ansamblu, si mai ales prin prisma continutului si menirii sale, Talmudul nu pare sa acorde importanta speculatiei filosofice. Totusi, unii cercetatori au evidentiat teologia, simpla si subtila, precum si doctrinele ezoterice si practicile de ordin initiatic conservate in TalmudTM.Pentru telul ce ni l-am propus noi, e de ajuns sa trecem rapid in revista evenimentele care au contribuit la fixarea structurilor iudaismului medieval.

Patriarhul, recunoscut oficial ca omolog al unui prefect roman, trimitea soli la comunitatile evreiesti ca sa stranga impozitele si sa comunice calendarul sarbatorilor, in 359, patriarhul Hillel al II-lea a hotarat sa fixeze in scris calendarul, ca sa asigure simultaneitatea sarbatorilor in Palestina si in Diaspora. Masura si-a relevat intreaga-i importanta cand Patriarhatul din Palestina a fost desfiintat de romani in 429.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.