Iubirea mistica in opera poetica a Zoricai Latcu -Teodosia Iubirea mea, tu, crinul meu de foc

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Poezia Zoricai Latcu Teodosia este prea putin cunoscuta cititorilor, de-abia in anul 2000 reusindu-se publicarea unui volum de opere, majoritatea textelor fiind pastrate la Biblioteca ASTRA din Sibiu. Nascuta la 17 martie 1917, Zorica Latcu a urmat liceul la Brasov, apoi Facultatea de Filologie, sectia filologie clasica - limba greaca si latina, si filologie moderna - limba si literatura franceza,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iubirea mistica in opera poetica a Zoricai Latcu -Teodosia Iubirea mea, tu, crinul meu de foc

Poezia Zoricai Latcu Teodosia este prea putin cunoscuta cititorilor, de-abia in anul 2000 reusindu-se publicarea unui volum de opere, majoritatea textelor fiind pastrate la Biblioteca ASTRA din Sibiu. Nascuta la 17 martie 1917, Zorica Latcu a urmat liceul la Brasov, apoi Facultatea de Filologie, sectia filologie clasica - limba greaca si latina, si filologie moderna - limba si literatura franceza, din Cluj-Napoca. A fost preparator universitar la Institutul Roman de Lingvistica si a colaborat la realizarea Dictionarului Limbii Romane al Academiei. Zorica Latcu a debutat in paginile revistei "Gandirea" de la Cluj, in anul 1941, cu "Epitafuri antice". In timpul vietii a publicat trei volume de versuri: "Insula Alba", "Osana Luminii", "Poemele Iubirii".

In anul 1948 a intrat in viata monahala, cu numele Teodosia, iar pana in 1990 (cand s-a stins din viata, la 8 august) a mai scris patru volume de poezii, pastrate in manuscris la ASTRA din Sibiu: "Icoane pentru paraclis", "Din pribegie", "Pentru neamul meu", "Gradina Doamnei si alte poezii". Desi a suferit oprimarile comunismului, nu a renuntat la convingerile religioase, scriind mereu si facand traduceri din operele patristice ale lui Origen si Sfantul Grigorie de Nyssa. De asemenea, a tradus partial din Imnele si Cuvantarile lui Simion Noul Teolog.

Opera poetica a Zoricai Latcu depaseste intr-un anume fel cadrul traditional al poeziei religioase romanesti. Ea nu se revendica de la nici un mare poet roman. Poezia ei nu este nici cautare febrila sau tagada a divinitatii, precum la Arghezi, nici panteista, ca la Blaga, nici traditionalista, ca la Voiculescu, nici ca poezia lui Ioan Alexandru. Profund originala, poezia Zoricai Latcu completeaza si imbogateste patrimoniul liricii noastre religioase cu texte de o rara frumusete si armonie, de o sensibilitate peste limitele firii. Desi apartine curentului gandirist initiat de Nichifor Crainic, poeta se detaseaza de acesta, sesizandu-se usor in

textele ei o viziune poetica profund teologica. Predomina in textele poetei o religiozitate aparte, specifica doar marilor creatori, capabili sa transpuna in versuri Iubirea lui Dumnezeu. De aceea, poezia Zoricai Latcu poate fi analizata din perspectiva acestui aspect ascetico-mistic, in ciuda faptului ca trebuie sa fim rezervati in analiza unei asemenea teme. Dar aspectul mistic trebuie acceptat atunci cand te imbogatesti sufleteste lecturand poeziile Zoricai Latcu. Mai ales pentru ca, eu cred asta, poezia ei si-a implinit menirea: a indumnezeit lumea, l-a adus pe Dumnezeu in sufletul nostru si ne-a invatat cum sa-L vedem si sa-L iubim. Mai mare lucru decat acesta cine poate sa faca?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.