Iubirea in istorie si literatura

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

In poezia " Lacul ", tema o constitue aspiratia poetului pentru o iubire ideala, o poveste de dragoste imaginara intr-un cadru natural rustic, cu care se contopeste trairea interioara a eului liric. Aceasta poezie are cinci catrene organizate gradat, ca starea sufleteasca de la speranta implinirii iubirii, la tristetea sfasietoare de la final. Tabloul naturii anticipeaza emotia poetului in astepta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iubirea in istorie si literatura

In poezia " Lacul ", tema o constitue aspiratia poetului pentru o iubire ideala, o poveste de dragoste imaginara intr-un cadru natural rustic, cu care se contopeste trairea interioara a eului liric. Aceasta poezie are cinci catrene organizate gradat, ca starea sufleteasca de la speranta implinirii iubirii, la tristetea sfasietoare de la final. Tabloul naturii anticipeaza emotia poetului in asteptarea nerabdatoare a iubirii, Strofa a doua compune spatiul interior al trairii al visarii eului liric la iubirea ideala.

Motivul asteptarii, este relevant prin verbele ce exprima nesiguranta, incertitudinea " parca ascult ", " parc-astept ". Nerabdarea indragostitului de a-si intalni iubirea este exprimata inca din primul vers " Si eu trec de-a lunged maluri ". Eventualitatea implinirii visului de iubire este in concordanta cu posibilul cuplu, realizat de poet prin doua pronume personale " eu" si " ea " , care sugereaza pe de o parte confesiunea potului iar pe de alta parte unicitatea iubirii. Iubita este asadar " ea " unica si singura care ar putea sa il faca fericit.. Strofele

a treia si a patra imagineaza in continuare eventuala poveste de iubire, idila, care se manifesta ca un ritual incadrat de emotia posibilei intalniri " Sa sarim in luntrea mica / Inganati de glas de ape / Si sa scap din mana carma / Si lopetile sa-mi scape." Verbele sunt tot la conjunctiv, pentru ca intalnirea nu este reala ca se petrece numai in imaginatia poetului, ca dorinta arzatoare a eului liric de contopire a cuplului de indragostiti intr-o iubire ideala. Natura participa active si sensibil la zbucuimul interior al eului liric, in dorinta de implinire a cuplului de indragostiti.

Ultima strofa cuprinde tristetea sfasietoare a eului liric , provocata de neputinta implinirii visului erotic si de solitudinea dureroasa si incarcata de suferinta. Dezamagirea indragostitului este marcata de punctele de suspensie asezate dupa cuvintele ce exprima deceptia posibilei intalniri cu iubita " Dar nu vine ". Se face stfel trecerea de la starea de vis plina de farmec, la realitatea trista si solitara, iubirea ramanad numai o dorinta , un ideal neimplinit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.