Iubirea ca fundament al unitatii europene

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.83

nivel: Facultate

De aceea, istoria Europei poate aparea ca istoria crestiAZnisAZmului, iar aceasta poate fi interpretata ca o istorie a iubirii. Intr o prima perioada, cea de pana la Marea Schisma (1054), a fost intr-o continua, desi imprevizibila, expansiune. Ea a con-dus la cucerirea treptata a paganatatii nordice, germane si scanAZdiAZnave, dar, pe de alta parte, s-a soldat totusi cu pierderea AfriAZcii. In ace[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iubirea ca fundament al unitatii europene

De aceea, istoria Europei poate aparea ca istoria crestiAZnisAZmului, iar aceasta poate fi interpretata ca o istorie a iubirii. Intr o prima perioada, cea de pana la Marea Schisma (1054), a fost intr-o continua, desi imprevizibila, expansiune. Ea a con-dus la cucerirea treptata a paganatatii nordice, germane si scanAZdiAZnave, dar, pe de alta parte, s-a soldat totusi cu pierderea AfriAZcii. In acest fel, arealul crestinatatii urma sa se suprapuna, in cele din urma, cu Europa, printr-o deplasare spre nord si un abandon partial iżoe si involuntar iżoe al bazinului mediteranean, leaganul lumii antice si al clasicitatii greco-romane.

Dupa schisma si pana la 1453, cand turcii cuceresc ConAZstanAZtinopolul, definitivandu-si asezarea in Europa, se contuAZreaza cele doua modalitati majore ale crestinismului: cea apuAZseana si cea rasariteana. In acest ragaz de timp, cand insasi lumea crestina este amenintata de vehementa razboinica a maAZhoAZme-danismului, se dezvaluie amplu fragilitatea si limitele interne impotriva carora crestinismul are de luptat. Nu e vorba doar de lupta, de confruntarea pentru suprematie spirituala a celor doua investituri religioase supreme, cea romana si cea bizanAZtina.

Dar se contureaza chiar si in sanul bisericii apusene o schisma care va opune papilor de la Roma pe papii de la AvigAZnon (1309-1418). E un timp de criza, care obliga la redeAZfiniri si nuantari si care indica limpede pluralitatea optiunilor din interiorul aceleiasi biserici. Faptul ca nu e vorba iżoe neaparat, sau numai iżoe de optiuni doctrinare, ci si de un joc politic, nu schimAZba nimic din valabilitatea acestei constatari. Incepand de acum, crestinismul e silit sa invete sa coexiste cu sine insusi. Faptul va avea o importanta considerabila in timp, deoarece pe termen lung va conduce la o redefinire a iubirii si ca toleranta in raport cu alteritatea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.