Iubire: Cruce si Lumina

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 8.03

nivel: Facultate

Iubire: Cruce și Lumină
Dar în centrul doctrinei palamite stă revelația Luminii.
Textele lui Palama au apărut dintr-o motivație polemică.
Polemica dintre teologul(grec sau italian) Varlaam de Calabria și Sf. Grigorie Palama din primele decenii ale sec. al XIV-lea creștin,va porni de la interpretarea momentului Schimbării la Față alui Iisus de pe Muntele Tabor,sărbătoarea prăzn[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iubire: Cruce si Lumina

Iubire: Cruce și Lumină
Dar în centrul doctrinei palamite stă revelația Luminii.
Textele lui Palama au apărut dintr-o motivație polemică.
Polemica dintre teologul(grec sau italian) Varlaam de Calabria și Sf. Grigorie Palama din primele decenii ale sec. al XIV-lea creștin,va porni de la interpretarea momentului Schimbării la Față alui Iisus de pe Muntele Tabor,sărbătoarea prăznuită de noi la 6 August,mai precis în ceea ce privește lumina nefirească ce a ănsoțit acest fenomen.Pentru Varlaam aceasta nu a fost decât un fapt fizic, fie el și creat prin puterea și voința divină.

Iubire: Cruce și Lumină
Sf. Grigorie,cu argumente dintre cele mai concludente afirmă în concluzie,că lumina taborică nu putea fi decât un simbol al divinității,având aceeași esență cu divinitatea.În continuare Sf. Grigorie constituie teoria dinsticției dintre Esența Divină și Energiile,Puterile sau Lucrurile Divine.

Iubire: Cruce și Lumină
Esența Divină este absolut imposibil de perceput,cunoscut,trăit sau experimentat. În schimb harul divin reprezintă revărsarea unei părți din această esență în anumite componențe ale lumii create.Unirea dintre harul divin și sufletul uman nu depinde numai de inițiativă divină ci și de efortul persoanei umane de a se constitui ca receptacul al acestei revărsări.Acest efort al ființei umane presupune eliberarea de patimi,trecerea de la cunoașterea catafotică la cea apofatică și practica neîncetată a Rugăciunii lui Iisus.

Fenomenul luminii taborice nu a reprezentat trecerea lui Iisus de la o stare la alta ci transfigurarea în sensul unei desăvârșite experiențe mistice a Apostolilor care au asistat la eveniment.
Ați înțeles de ce este necesară unirea Crucii cu Lumina.
Lumina este prin excelență simbol al Învierii,nu putem vorbi de Cruce decât alături de Înviere;numai și pentru Înviere.Crucea este revelația Treimii.Dumnezeu este Iubire pentru că este Treime.Un solitar metafizic nu poate revela Iubirea,n-o poate proclama.

Unul se poate iubi numai pe el.În trei iubirea este desăvârșită.Această iubire este în dezvăluirea Crucii:„Fiindcă,atât de mult a iubit Dumnezeu lumea,încât L-a dat pe singurul său fiu,ca tot cel ce crede în EL să nu piară ei să aibă viața veșnică”.Din Iubire s-a născut Jertfa,deci din Treime s-a născut Crucea.În acest sens zicea Dostoievski: „Nu piroanele l-au răstignit pe Hristos ci Iubirea!” Crucea e Taină,Icoană a supremei iubiri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.