Italia sub dominatie ostrogota

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.60

nivel: Facultate

O alta fractiune se indreapta mai intai spre sud, spre Imperiul Roman de Rasarit, unde vor face cariera istorica sub dinastia Amaliana. Din anul 471 este cunoscut drept conducator al acestor ostrogoti din Peninsula Balcanica amalianul Teodoric, care si-a petrecut copilaria ca ostatec la curtea imperiala din Constantinopol, bucurandu-se de o aleasa educatie romana. La fel ca in Apus, in aceasta per[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Italia sub dominatie ostrogota

O alta fractiune se indreapta mai intai spre sud, spre Imperiul Roman de Rasarit, unde vor face cariera istorica sub dinastia Amaliana. Din anul 471 este cunoscut drept conducator al acestor ostrogoti din Peninsula Balcanica amalianul Teodoric, care si-a petrecut copilaria ca ostatec la curtea imperiala din Constantinopol, bucurandu-se de o aleasa educatie romana. La fel ca in Apus, in aceasta perioada, armata Imperiului Roman de Rasarit era dominata de elemente germanice, fractiunea cea mai puternica fiind cea comandata de catre un sef militar numit Teuderic-Strabo, asezat cu grupul sau in Tracia ca federat.

Acest grup germanic a fost folosit initial de catre guvernantii de la Constantinopol impotriva ostrogotilor lui Teodoric, scutind astfel pentru inceput imperiul de amenintarea tanarului rege amalian. Dupa moartea lui Teuderic-Strabo, coeziunea si implicit puterea fractiunii sale scade amenintarea ostrogota devenind din nou acuta. Astfel, curtea de la Constantinopol incearca sa cumpere bunavointa lui Teodoric prin acordarea de privilegii si titluri inalte.

In anul 484, amalianul Teodoric este numit "magister militum" al armatei imperiale si i se confera titlul de consul roman. Se pare insa ca aceste titluri nu l-au impresionat pe ambitiosul rege ostrogot, care inca in acelasi an isi pune in miscare armata indreptandu-se spre Constantinopol. Doar dupa lungi tratative si dupa interventia surorii sale, ce locuia in capitala Imperiului Roman de Rasarit, Teodoric se retrage din fata orasului.

Pentru a scapa de permanenta amenintare ostrogota, abila diplomatie constantinopo-litana reuseste sa indrepte atentia lui Teodoric spre Italia, insarcinandu-l sa porneasca, in calitatea sa de consul roman, razboi impotriva uzurpatorului Odoacru, si sa restabileasca in numele imparatului rasaritean ordinea si legitimitatea in partile apusene ale imperiului. Mirajul Italiei il determina pe Teodoric sa treaca in luna august a anului 489 in peninsula si sa obtina o luna mai tarziu o rasunatoare victorie in apropiere de Verona.

Dar Odoacru nu capituleaza si razboiul incepe sa devina unul de durata si de uzura, cu victorii schimbatoare de ambele parti. Abia in anul 492 Odoacru este incercuit in zona din jurul capitalei si apoi asediat in Ravena. Este asa-numitul "razboi al corbilor". In luna februarie a anului 493, prin mijlocirea arhiepiscopului de Ravena incep negocierile de pace si se stabileste un condominiu intre Teodoric si Odoacru.

Dar la numai cateva zile dupa acest act, Teodoric il ucide pe Odoacru punand astfel capat scurtului condominiu si devenind singur stapanitor al Italiei, recunoscut imediat ca rege, nu numai de germanici, ci de intreaga populatie a peninsulei. In anul 497, imparatul Anastasie si curia din Constantinopol il recunoaste la randul ei pe regele ostrogot ca suveran al Italiei cu titlul de patriciu si comandant suprem al armatei, iar doi ani mai tarziu noul stapan isi va face intrarea triumfala in Roma.

Ostrogotii lui Teodoric sunt deci cei ce preiau mostenirea Imperiului Roman de Apus in aceasta etapa, iar sub regele amalian unitatea peninsulei se mentine. Pe de alta parte, cucerirea ostrogota a Italiei nu s-a vrut a fi una absoluta, Teodoric venind in Italia ca imputernicit al imparatului de la Constantinopol si ca atare dorind sa conduca in aceasta calitate destinele populatiei romane, mentinandu-si in acelasi timp prerogativele de rege al poporului sau, pe a carui putere militara se baza.

In general perioada guvernarii lui Teodoric in Italia este considerata ca o epoca de echilibru intre elementul germanic si cel romanic. In general el rezerva aristocratiei ostrogote rolul predominant in conducerea statului si razboinicilor sai atributiunile militare, dar nu desfiinteaza aparatul administrativ roman si colaboreaza cu Senatul si patricienii romani de a caror servicii se foloseste, in special, in domeniul relatiilor diplomatice. Pentru impartirea pamanturilor va constitui o comisie mixta romano-germanica pusa sub conducerea senatorului Liberius, iar inalte functii in aparatul administrativ vor detine senatorii Boethius, Symmachus sau Cassiodorus Senator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.