Italia - prezentare

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Facultate

1.1. Istorie
Istoria Italiei este probabil cea mai importanta in privinta dezvoltarii culturale si a dezvoltarii sociale din mediterana. Tara a fost o gazda pentru importante activitati in timpurile preistorice, si de aceea sapaturi arheologice pot fi gasite in multe regiuni: Lazio si Toscana, Umbria si Basilicata. Dupa Magna Graecia, Civilizatia etrusca si Imperiul Roman care a venit sa d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Italia - prezentare

1.1. Istorie
Istoria Italiei este probabil cea mai importanta in privinta dezvoltarii culturale si a dezvoltarii sociale din mediterana. Tara a fost o gazda pentru importante activitati in timpurile preistorice, si de aceea sapaturi arheologice pot fi gasite in multe regiuni: Lazio si Toscana, Umbria si Basilicata. Dupa Magna Graecia, Civilizatia etrusca si Imperiul Roman care a venit sa domine acesta parte a lumii.Au urmat Evul Mediu, Umanismul si Renasterea, care au ajutat mai apoi la formarea filozofiei si artei europene. Orasul Roma contine unele dintre cele mai importante exemple de Baroc.

Italia in era moderna a devenit un stat-natiune efectiv - pe 17 martie, 1861 - cand statele peninsulei si Cele doua Sicilii au fost unite de catre regele Victor Emmanuel II din dinastia de Savoia. Arhitectul unificatiei italiene, oricum, a fost Contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al lui Victor Emmanuel. Roma insasi a ramas un deceniu sub Papalitate, devenind parte a Regatului Italiei doar pe 20 septembrie, 1870, data finala a unificarii italiene. Vaticanul este acum o enclava independenta inconjurata de Italia, ca si San Marino.

Italia participa alaturi de Antanta in primul razboi mondial.
Dictatura fascista a lui Benito Mussolini care a inceput in 1922 a condus la o alianta dezastroasa cu Germania si cu Japonia numita Axa Berlin-Roma-Tokio (Puterile Axei) si la infrangerea ultimativa a Italiei in cel de-al doilea razboi mondial. Pe 2 iunie, 1946 un referendum asupra monarhiei a rezultat in stabilirea Republicii Italiene, care a dus la adoptarea unei noi constitutii pe 1 ianuarie, 1948. Membrii familiei regale au fost trimisi in exil datorita asocierii lor cu regimul fascist.Italia a fost membra fondatoare a NATO si a Uniunii Europene, si s-a alaturat grupului de crestere a unificarii politice si monetare din Europa de Vest, incluzand introducerea.

1.2. Politica
Constitutia Republicii Italiene din 1948 a stabilit un parlament bicameral, (Parlamento), consistand din Camera Depuatatiilor (Camera dei Deputati) si Senat (Senato della Repubblica), o putere judiciara, si una executiva (condusa de un prim ministru) (Presidente del Consiglio dei Ministri). Presedintele republicii este ales pe 7 ani de catre parlamentul reunit cu un contingent mic de delegati regionali. Presedintele nominalizeza prim ministrul, care propune ceilalti ministri (care inainte erau alesi de presedinte). Consiliul de Ministrii (in mod general, dar nu necesar este compus din membrii ai parlammentului) trebuie sa pastreze secretele ambelor camere (Fiducia).

Camerele parlamentului sunt populare si sunt alese in mod direct printr-un sistem mixt majoritar si proportional. Camera Deputatiilor are 630 de membri. In plus fata de cei 315 mebri alesi, Senatul ii include si pe fostii presedinti si alte diverse persoane, conform prevederiilor constitutionale. Ambele camere sunt alese pentru maxim 5 ani, dar pot fi dizolvate inainte de expirarea termenului normal.

Sistemul judiciar italian este bazat pe dreptul roman modificat prin Codul napoleonic si prin ultimele schimbari. O curte constitutionala, Corte Costituzionale, care poate trece peste constitutionalitatea legilor, este o inovatie post-Al Doilea Razboi Mondial.

1.3. Geografie
Italia consta in principal dintr-o peninsula (porecla Stivale) care se extinde in Marea Medtiterana, unde impreuna cu doua mari insule, Sicilia si Sardinia (Sardegna), creeaza diferite compartimente ale marii: Marea Adriatica la nord-est, Marea Ionica la sud-est, Marea Tireniana la sud-vest si in final Marea Lingurica la nord-vest.

Muntii Apenini (Monti Appennini) din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formeaza un arc, inchizand Italia in nord. Aici se afla si o laguna aluvionara mare, Laguna Pad-Venetia, strabatuta de Raul Pad si de multi afluenti ai sai, care curg dinspre Alpi, Apenini si Dolomiti. Alte rauri cunoscute sunt Tibrul (Tevere), Adige si Arno.Cel mai inalt varf al Italiei este Mont Blanc (Monte Bianco) cu 4,807 m, dar Italia este mai ales asociata cu doi faimosi vulcani: acum adormitul Vezuviu (Vesuvio) in apropriere de Napoli si activul Etna in Sicilia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.