Istoriografie romaneasca

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.57

nivel: Facultate

Renasterea a promovat o conceptie sociala si filozofica umanista, adica a pus in centrul preocuparilor omului, ideea increderii in valoarea si in posibilitatile lui de perfectionare, a militat pentru egalitatea in drepturi a oamenilor. Din aceasta cauza s-a vorbit despre Renastere ca despre un curent umanist.

2.In tarile romane, datorita unor conditii istorice vitrege, curentul uman[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoriografie romaneasca

Renasterea a promovat o conceptie sociala si filozofica umanista, adica a pus in centrul preocuparilor omului, ideea increderii in valoarea si in posibilitatile lui de perfectionare, a militat pentru egalitatea in drepturi a oamenilor. Din aceasta cauza s-a vorbit despre Renastere ca despre un curent umanist.

2.In tarile romane, datorita unor conditii istorice vitrege, curentul umanist se dezvolta incepand cu secolul al XVII-lea, cand apar primii carturari cunoscatori ai culturii clasice si a limbilor greaca si latina. In ciuda acestei intarziieri, se poate vorbi totusi de o circulatie a ideilor si realizarilor Renasterii inca din secolul al XV-lea si al XVI-lea, prin contactul permanent al tarilor romane cu centrul si apusul Europei.

Exista unele manifestari tipice Renasterii, cum ar fi tendinta unor voievozi (Mircea cel Batran, Iancu de Hunedoara, Stefan cel Mare, Neagoe Basarab) de a edifica o cultura romaneasca, de a dezvolta arhitectura, pictura, istoriografia. In acelasi sens trebuie subliniat si faptul ca Tara Romaneasca se numara printre cele dintai centre ale tiparului din Europa Rasariteana: la sase decenii dupa celebra inventie a lui Gutenberg (1440) incep sa se tipareasca la Targoviste primele carti de cult in limba slavona, atat pentru romani, cat si pentru popoarele slave vecine, ceea ce a avut profunde urmari asupra culturii est-europene.

Specificul umanismului romanesc se cristalizeaza insa in secolul al XVII- lea prin activitatea si scrierile unor carturari ca Udriste Nasturel, Varlaam, Simion Stefan, Dosoftei, Nicolae Milescu, apoi ale marilor cronicari Grigore Ureche, Miron Costin, ale stolnicului Constantin Cantacuzino si ale altora, urmati de personalitati ca Ion Neculce si Dimitrie Cantemir, acesta din urma fiind cel mai important umanist roman.

Ei au determinat aparitia unui umanism specific romanesc, in care se regasesc si insusiri ale celui general european (folosind scrierile vechi ca principal izvor de cultura sau intensificarea constiintei originii romanice), dar si insusiri caracteristice cum ar fi elogiul luptei tarilor romane impotriva expansionismului otoman.

Istoriografia:
1. In tara noastra, principalele forme de cultura au fost: traducerea si tiparirea de texte religioase, publicarea de carti populare (Esopia, Alexandria), scrierea de cronici. Aceasta ultima activitate se intinde de la sfarsitul secolului al XV-lea pana la inceputul secolului al XIX-lea.

Primele forme ale istoriografiei au fost: inscriptiile in limba slavona de pe pietrele de mormant asezate de Stefan cel Mare, in amintirea stramosilor sai, in bisericile din Radauti si Putna. Cu aceste pietre s-a nascut ideea de a se consemna in scris anumite fapte istorice.
Stefan poate fi considerat chiar initiator al istoriografiei noastre, intr-ucat in timpul domniei lui a fost scrisa prima cronica propriu-zisa (Cronica lui Stefan cel Mare), continuata in secolul al XVI-lea de letopisetele slavone ale lui Macarie, Eftimie si Azarie.

Activitatea cronicareasca ajunge la stralucire in secolul al XVII-lea si al XVIII-lea prin cateva personalitati ca: Grigore Ureche, Miron Costin, Radu Greceanu, Radu Popescu sau Ion Neculce si se incheie dupa 1800 prin "Hronograful Tarii Romanesti" de Dionisie Eclesiarhul si "Hronologia domnilor Tarii Romanesti" de Naum Rimniceanu.

Cronicile realizeaza cea dintai imagine scrisa a istoriei noastre. Textele care compun aceasta imagine sunt numeroase. Sau scrie cronici in toate provinciile romanesti dar cele mai valoroase sunt ale cronicarilor moldoveni si munteni. In seria celor moldovenesti intra "Letopisetul Tarii Moldovei" scris in ordine de Grigore Ureche de la1359 la 1594, de Miron Costin de la 1594 la 1661, de Ion Neculce de la 1661 la 1743 si continuat de alti cronicari de mai mica valoare. In seria munteneasca intra "Letopisetul Cantacuzinesc si Cronica Balenilor", cu autori necunoscuti, cuprinzand intervalul 1290 - 1688, continuate de Radu Greceanu de la 1688 la 1714, de un anonim si de Radu Popescu prelungind nararea evenimentelor pana in 1729.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.