Istoriografia umanista in Tarile Romane

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Liceu

Iata, dupa circa 1700 de ani. Ureche reia ideea lui Cicero: Historia ffiagistra vitae, teza menita sa ramana o permanenta, dincolo de contestatiile care i se aduc. Fiindca problema nu e daca oamenii cauta sau nu sa invete ceva din ceea ce le ofera istoria, ci daca ar putea invata in cazul in care ar voi aceasta.Grigore Ureche formuleaza insa un enunt fundamental in "predoslovia" sa: anume scrierea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoriografia umanista in Tarile Romane

Iata, dupa circa 1700 de ani. Ureche reia ideea lui Cicero: Historia ffiagistra vitae, teza menita sa ramana o permanenta, dincolo de contestatiile care i se aduc. Fiindca problema nu e daca oamenii cauta sau nu sa invete ceva din ceea ce le ofera istoria, ci daca ar putea invata in cazul in care ar voi aceasta.Grigore Ureche formuleaza insa un enunt fundamental in "predoslovia" sa: anume scrierea istoriei bazata pe respectul adevarului .,ca sa nu ma aflu scriitoriu de cuvinte desarte, ce de dreptate"3.

Legamantul fata de adevarul istoric il va face, peste aproape un veac. Ion Neculce in Letopisetul sau: "Deci va poftescu cetitorilor, pe unde ar fi gresit condeiul meu, sa priimiti, sa nu ganditi ca doara pre voia cuiva sau in pizma cuiva, ce precum s-au tampla! cu adevar s-au scris. Doar niscaiva veleaturi a anilor de s-ar fi gresit, insa celelalte intru adevar s-au scris".Aceste enunturi dobandesc in sensul lui Miron Costin o mai mare complexitate. El acorda istoriei functia de oglinda a unui popor: intre scrisul istoric care oglindeste si cititorul care "se priveste ca intr-o oglinda" este un raport biunivoc activ.

"Cauta-te dara, acum, cetitoriule. ca intr-o oglinda si te priveste de unde esti..."''.Rolul formativ al constiintei de sine prin istorie este. cum putem observa mai sus, clar formulat.Pe un registru aproape patetic, Costin vorbeste de responsabilitatea istoricului ("eu voi da seama de ale mele. cate scriu")7. Responsabilitatea carturarului fata de sarcina de a descrie viata propriului popor este o adanca problema de constiinta. Dilema dintre a nu scrie - datorita responsabilitatii imense pe care o implica - si nevoia de a scrie pentru a lasa urmasilor un tezaur de cunoastere, o rezolva in favoarea scrierii gandita ca un imperativ.

Pe firul ideii privind menirea istoricului, Miron Costin inscrie alte doua enunturi esentiale: comunitatea romanilor si unitatea lor. Aceste doua teze, la care se adauga ideea continuitatii, formeaza stalpii de sustinere ai ideologiei istoriografiei umaniste. Toti cronicarii - Grigore Ureche, Miron Costin, stolnicul Constantin Cantacuzino si Dinitrie Cantemir sustin, argumenteaza si pledeaza cu ardenta pentru aceste idei. Ele constituie nucleul iradiant al campului vizual al culturii umaniste romanesti. Este in fond o expresie a ideii nationale din perspectiva culturala.

Am putea face proba cu zeci de extrase din scrierile cronicarilor, de la cateva enunturi mai generale ale lui Ureche, la amplele desfasurari analitice ale lui Dinitrie Cantemir in Hronicul vechimii a romano-tnoldo-vlahilor.Ureche reia in discutie conventionalitatea denumirilor Moldova si Tara Munteneasca, impletind atributele adevarului cu ale legendei. Doua tari -Moldova si Tara Munteneasca - acopereau aceeasi comunitate etnica: "... Ci scriu ca au fost un loc si o tara si noi aflam ca Moldova s-au descalecat mai pe urma, iar muntenii mai dintai,... ca s-au tras de la un izvod"11.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.