Istoriografia umanista europeana

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 5.32

nivel: Facultate

Dar Renasterea a insemnat si un examen extraordinar al fortei demiurgice a spiritului uman. Numerosi analisti au subliniat titanismu] marilor creatori renascentisti, capacitatea lor creatoare de exceptie. De asemenea, multi analisti au articulat Renasterea ca nou ferment artistic, cultural si spiritual cu transformarile din adancime in organismul socml-economic al societatii, care anunta zamislire[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoriografia umanista europeana

Dar Renasterea a insemnat si un examen extraordinar al fortei demiurgice a spiritului uman. Numerosi analisti au subliniat titanismu] marilor creatori renascentisti, capacitatea lor creatoare de exceptie. De asemenea, multi analisti au articulat Renasterea ca nou ferment artistic, cultural si spiritual cu transformarile din adancime in organismul socml-economic al societatii, care anunta zamislirea capitalismului ca nou mod de existenta materiala a societatii sau. in orice caz, ca inceput al depasirii lumii traditionale. S-a incercat sa se obiecteze asupra acestui enunt, aratandu-se ca.

mai degraba, societatea epocii Renasterii traversa o perioada de criza decat una de avant economic. Problema nu sta insa in caracterul imediat al conjuncturii economice, ci in ansamblul tendintelor evolutive insemnand, in perspectiva duratelor lungi, atingerea unui nou prag al dezvoltarii. Asa incat, indiferent de natura problemelor socio-economice ridicate intr-un rastimp dat. tendential era vorba de nasterea unei noi forme a societatii, de trecere la lumea moderna care a fost un factor favorizant al elanunlor spirituale si al viziunilor innoitoare pe care le-au purtat cu sine Renasterea si Umanismul.

Profesorul Andrei Otetea isi construieste o carte a sa Renasterea (completata ulterior cu un alt segment si publicata sub titlul Renasterea si Reforma Editura Stiintifica, 1968). pe ideea unui anumit determinism intre transformarile cu continut modern-capitalist ale societatii si elanul spiritual care a condus la marea miscare culturala a Renasterii.Sigur, fenomenul Renasterii si al umanismului nu apar pe un teren gol si in chip brusc. Profesoara Zoe Dumitrescu-Busulenga scrie pe buna dreptate:

"Asa cum o stabileste istoriografia moderna a Renasterii dezvoltarea extrem de interesantei miscan se produce nu prin opozitie cu evul mediu, cum sustineau in secolul XlX-lea Burckhardt si Voigt, ci prin prelungirea fireasca a datelor etapei precedente si prin unele mutatii esentiale in perspectiva asupra lumii si elementelor ei constitutive, printr-un joc de reactii caracteristice, comune viziunii umanistice" . Sigur, nu intra in preocuparile textului de fata decelarea mladitelor vizibile in epocile precedente care duc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.