Istoriografia romantica romaneasca

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 5.32

nivel: Liceu

Neindoios. Nicolae Balcescu si Mihail Kogalniceanu definesc, prin excelenta, istoriografia romantica romaneasca atat prin intinderea operei, cat si prin valoarea ei. Activitatea lui Balcescu si Kogalniceanu trece mult peste marginile preocuparilor istoriografice. Balcescu a fost figura simbol a revolutionarului romantic al epocii pasoptiste in Romania.

De la douazeci de ani s-a ded[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoriografia romantica romaneasca

Neindoios. Nicolae Balcescu si Mihail Kogalniceanu definesc, prin excelenta, istoriografia romantica romaneasca atat prin intinderea operei, cat si prin valoarea ei. Activitatea lui Balcescu si Kogalniceanu trece mult peste marginile preocuparilor istoriografice. Balcescu a fost figura simbol a revolutionarului romantic al epocii pasoptiste in Romania.

De la douazeci de ani s-a dedicat cauzei revolutiei si a trait cu o intensitate exceptionala in registru romantic. Aruncat in inchisoare la 20 de ani. creator al unei noi societati secrete la 24 de am, participant de frunte la revolutia de la 1848. traversand peripetii incredibile in primavara anului i 849. incordandu-si pana la paroxism energiile spirituale si sufletesti spre a duce la bun sfarsit opera pe care o considera a vietii sale - Romanii supt Mlhoi Voievod Viteazul -.

Nicolae Balcescu a sfarsit la numai 33 de ani existenta-i zbuciumata intr-o vibrare de orga romantica: singur, departe de patrie, sarac, inmormantat fara sa se poata pana astazi identifica si recupera osemintele.In postumitate, cu viata si opera lui Balcescu s-a intamplat parca un miracol. S-a bucurat de pretuirea tuturor curentelor de gandire, tuturor cercurilor cultural-ideologice. A smuls admiratia oamenilor man de cultura pentru viata lui exemplar traita si a fost cinstit de regimurile politice, indiferent de natura lor.

Opera a oferit tuturor elemente pentru care l-au revendicat, desi privita in totalitate ea este admirabil de unitara.Este o opera destinata sa-si pastreze actualitatea. Ceea ce vorbeste nu atat despre virtutile ei, cat despre avatarurile societatii noastre. A fost actuala atunci cand a creat-o raspunzand nevoii de innoire a societatii. Ea se insene, desigur, in arhitectura culturii timpului sau. Dar fapta si gandul lui Balcescu au tins spre un proiect transformator mai larg decat acela pe care l-a pus in practica revolutia.

Ulterior, opera si activitatea sa transmiteau un mesaj cu atat mai actual cu cat perioada de dupa 1848, si in special de dupa 1866, a insemnat o inchidere fata de idealurile prefacerii societatii nutrite de revolutie. Iar mai tarziu, cand proiectul comunist a insemnat, practic, un esec al incercarii de a renova autentic societatea, mesajul operei sale si-a pastrat valabilitatea. El nu s-a regasit in volbura prefacerilor febrile dominate de o putere care anula esenta omului ca fiinta libera.

Mesajul operei lui Balcescu este actual si astazi. Problema innoim, a edificarii unei civilizatii superioare se pune in fata poporului nostru intr-un mod dramatic. Iar fiinta pura a omului Balcescu traind inalt sub ideea datoriei asumata ca un imperativ categoric face din el, in permanenta, un model si un exemplu. Iar fara figuri exemplare lumea ar fi mai saraca si mai pustie. Balcescu este un om care a imbogatit cu fiinta lui galena oamenilor exemplari.

Mihail Kogalniceanu face parte din constelatia istoricilor romantici, ca si Balcescu. In gandirea lor exista multe aspecte comune, dar si deosebiri.Balcescu tindea spre radicalitatea democratica. La 1848 el s-a integrat fenomenului revolutionar global din Tarile Romane. Aceasta nu inseamna ca proiectul gandit de el se suprapunea cu faptele si cu dimensiunea revolutiei, asa cum s-a inchegat ea in realitate.

El nazuia spre o actiune mai energica si mai hotarata; cauta sa impuna un program de rezolvare a problemei agrare, de asemenea mai hotarat si mai larg; in sfarsit, in planul transformarilor politice Balcescu le dorea mai cuprinzatoare. Sustinea, de pilda, ideea introducerii votului universal.Credea in popor, in puterea de inraurire a maselor insufletite printr-o opera de propaganda bine organizata.

Zeul lui era Revolutia. Nu neaparat o revolutie violenta ca actiune, dar o reconversie prin aiptun dinamice, prin transformari adanci ale procesului istoric, intr-un text celebru al sau din 1850, Mersul revolutiei m istoria romanilor. Balcescu credea ca Providenta se aliaza cu nazuinta spre bine si frumos a popoarelor. Acestea strabat din treapta in treapta, miscarea spre implinirea idealului.

Asa s-a intamplat si cu poporul roman care a ajuns pana la revolutia de la 1848. Tendintele regenerarii s-au conturat o data cu miscarea revolutionara de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu (o revolutie democratica - in sens de politica - si nationala) si s-au exprimat in chip matur in revolutia de la 1848. cu caracter democratic si social.2
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.