Istoriografia romantica europeana

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

in 1846 Michelet a publicat o carte intitulata Poporul, in care il invesmanteaza in atributele maretiei sale. Scrierea a fost nelipsita din lecturile revolutionarilor epocii, inclusiv ale celor romani.
Michelet nu a fost preocupat de aspectele teoretice ale isi,onei(desi a tradus cunoscuta opera Stiinta noua a lui Giambattista Vico si a contribuit la popularizarea ei), dar el a ridicat-o la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoriografia romantica europeana

in 1846 Michelet a publicat o carte intitulata Poporul, in care il invesmanteaza in atributele maretiei sale. Scrierea a fost nelipsita din lecturile revolutionarilor epocii, inclusiv ale celor romani.
Michelet nu a fost preocupat de aspectele teoretice ale isi,onei(desi a tradus cunoscuta opera Stiinta noua a lui Giambattista Vico si a contribuit la popularizarea ei), dar el a ridicat-o la nivel de esente pnn forta cu care a transmis in scrisul sau poezia istoriei.

in plan ideologic, Michelet era un democrat, sustinator generos ai aspiratiilor spre libertate sociala si nationala a popoarelor, a cauzelor man purtatoare de destin, in acest sens. istoria apare in viziunea lui ca scena pe care se petrece drama libertatii umane.
Scrierea care vine sa confirme in chipul cel mai elocvent acest inteles al istoriei si. totodata, opera de varf a lui Michelet este Istoria revolutiei franceze (1847-l853, in cinci volume). In aceasta lucrare autorul da masura talentului sau de istoric si scriitor, revarsand un suflu romantic pe cuprinsul intregii scrieri.

Michelet traieste impreuna cu evenimentele, cu multimile frematand in vuietul marelui eveniment. Se remarca puterea de a invia scene de masa, de a crea senzatia autenticitatii celor petrecute.lata cum descrie Michelet atmosfera care a pregatit tasnirea acelor versuri inaripate care aveau sa devina cantul revolutiei: Marsilieza. "Intoarceti-va ochii de la Paris si imbratisati, rogu-va, cu privirea - daca se poate cuprinde - uriasa, neinchipuita amploare a ceea ce se petrece.

Sase sute de mii de voluntari s-au inscris si vor sa se indrepte spre hotare. ... Drept rasplata, marelui suflet al Frantei i-a fost dat in clipele acelea de sfanta generozitate sa afle un cantec - un cantec repetat din aproape in aproape a cuprins intreaga lume.A fost aflat la Strasburg, la doi pasi de dusman. Numele pe care 1l-a dat autorul e acela de Cantec al armatei de pe Rin, Gasit in martie sau aprilie. in primele clipe ale razboiului, nu i-au trebuit nici doua luni ca sa cuprinda intreaga Franta.

Nu in timpul unei mese de familie, asa cum s-a spus, a fost compus sacrul cantec. Ci in mijlocul unei multimi emotionate.Este vorba despre un banchet in care cineva a pronuntat cuvantul magic: A©Allons>>.
Tanarul Rouget de llsle a iesit grabnic din sala si intr-un moment de gratie a scris totul - muzica si cuvintele. S-a intors apoi in sala intonand: ,Allons enfants de la patriei A fost ca o strafulgerare din ceruri... Lumea, atat timp cat va exista, il va canta mereu"16.

Michelet scrie, poate, pe o nota prea patetica, dar e sincer, traieste emotia zamislim marelui cant ca pe o iluminare.Michelet urmareste revolutia pe tot parcursul ei, de la Adunarea celor trei stan convocate in 1789 de Ludovic al XVI-lea si pana in zilele agoniei din Thermidor soldate cu caderea lui Robespierre si a partizanilor lui, cu dezlantuirea a ceea ce istoricul numeste Teroarea neagra.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.