Istoriografia nobilimii romanesti

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Situatia se explica in parte prin raporturile nationale si sociale din aceasta provincie, clasa dominanAZta apartinand in cea mai mare parte minoritatii nationale maghiare, pe cand majoritatea romaneasca constituia grosul claselor defavorizate ale societatii. Lupta de emancipare nationala si sociala s-a dus timp de secole tocmai impotriva acestei nobilimi straine si instrainate care exprima in epo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoriografia nobilimii romanesti

Situatia se explica in parte prin raporturile nationale si sociale din aceasta provincie, clasa dominanAZta apartinand in cea mai mare parte minoritatii nationale maghiare, pe cand majoritatea romaneasca constituia grosul claselor defavorizate ale societatii. Lupta de emancipare nationala si sociala s-a dus timp de secole tocmai impotriva acestei nobilimi straine si instrainate care exprima in epoca moderna fara echivoc interesele natiunii maghiare.

Nobilimea de origine romana se gasea in secolele luptei nationale intr-o poAZzitie deosebit de incomoda, apartinatoare etnic natiunii romane, social insa fiind mai apropiata clasei nobiliare maghiare. Aceasta antinomie a obligat pe apartinaAZtorii acestui grup social la optiuni definitive in favoarea unei natiuni sau alteia, cu sacrificarea unuia din elementele fundamentale ale identitatii lor, fie natioAZnalitatea romaneasca, fie avantajele statutului nobiliar. Orice alta solutie era

1 Continutul acestui capitol, cu mici modificari si exceptand contributiile mai recente, se regaseste in studiile noastre Nobilimea romaneasca si O problema controversata.exclusa, precum dovedeste cazul baronului Nopcea, singurul aristocrat de oriAZgine romana prezent pe Campia Libertatii de la Blaj in 1848, ale carui servicii au fost insa respinse de areopagul national. Minoritara in mod flagrant si margina-lizata in randul nobilimii, covarsitor de alt neam, nobilimea romaneasca nu mai conta prea mult nici pentru corpul national din care se ridicase.

Ba, mai mult, incrancenarea conflictului national romano-maghiar, care se apropia de deznodamant, a provocat excese propagandistice cu puternice reverberatii in istoriografia romana si maghiara, care au anihilat aproape complet incercarile de cercetare senina a subiectului. Din pacate, nationalismul istoriografie din deceAZniile premergatoare anului 1918 a determinat chiar mari istorici, de autoritatea unor Ioan Bogdan si, cu oscilatii, Nicolae Iorga, sa nege apartenenta acestei categorii sociale la istoria noastra.

De cealalta parte, anexarea nediferentiata a nobilimii romane la nobilimea ungureasca -- uneori chiar fara mentionarea originii - este una dintre practicile constante ale istoriografiei maghiare, avand ca finalitate deposedarea popoarelor nemaghiare de propriul trecut si trecerea acestuia in patrimoniul natiunii dominante. Cazul nobilimii romanesti nu se deosebeste cu nimic de cel atat de notoriu al continuitatii daco-romane si romanesti ori cel al pretinsei inferioritati de cultura si civilizatie a romanilor.

Dupa 1918 conflictul istoriografie a continuat in aceleasi coordonate pana catre zilele noastre,istoricii maghiari trecand in graba peste originea romaneasca a unei parti importante a nobilimii din regatul feudal al Ungariei, iar cei romani marsand pe statutul cnezial adesea mult peste limita functionarii reale a acestui statut social. in era comunista,

ignorarea si minimalizarea clasei feudale au conAZstituit chiar o norma de conduita ideologica, ceea ce a facut ca cercetarea elitei feudale romanesti in general sa fie aproape total ignorata o vreme de cercetatorii nostri, iar a nobilimii romanesti din Ardeal sa fie afirmata cu jumatate de gura ori chiar falsificata in forma unui pancnezism alaturea cu adevarul istoric, numindu-se cnezi persoane care posedau de multa vreme statutul nobiliar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.