Istoriografia iluminista romaneasca

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.07

nivel: Liceu

De aici. lipsa de preocupare a iluminismului apusean pentru fenomenul national, pentru aspectele specificitatii. Lumea trebuia inteleasa ca totalitate pentru ratiune - adevaratele probleme care se ridicau erau de ordin universal. Aplicarea ei la realitatea sociala este chemata sa dezvaluie mai ales uniformitatile si nu particularitatile, fiindca pe temeiul universalului se poate construi determini[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoriografia iluminista romaneasca

De aici. lipsa de preocupare a iluminismului apusean pentru fenomenul national, pentru aspectele specificitatii. Lumea trebuia inteleasa ca totalitate pentru ratiune - adevaratele probleme care se ridicau erau de ordin universal. Aplicarea ei la realitatea sociala este chemata sa dezvaluie mai ales uniformitatile si nu particularitatile, fiindca pe temeiul universalului se poate construi determinismul, se pot dezvalui regularitatile, deci se accede spre raporturi de cauzalitate si de lege.

O viziune integratoare nu putea, asadar, sa incline spre ceea ce segmenteaza si compartimenteaza realitatea universala a istoriei.
Aceasta perspectiva de analiza a iluminismului a trebuit - am putea spune, in mod necesar, - sa sufere retusuri si amendamente.
Intr-adevar, realizarea societatii civile, bazata pe domnia legii si pe rolul activ al celor guvernati, nazuinta spre regenerare, cautarile menite sa aseze temelii noi umanitatii nu erau opuse fenomenului national, ci, dimpotriva, se interpenetrau.

Natiunile aspirau si ele la criterii si valori proprii proiectelor universaliste pe care le concepeau filosofi ca Immanuel Kant. Nu exista, deci, o incompatibilitate intre iluminism si afirmarea fenomenului national. De altfel, cele doua procese sunt si sincrone, incat este de inteles ca ele trebuiau sa aiba puncte de contact.
Aceste puncte de contact se regasesc acolo unde problema nationala se afla la ordinea zilei. Le intalnim, cum am amintit la ganditorii germani, in Europa central-estica, acest moment este si mai pronuntat.

Aici viziunea ilumiAZnista isi asuma fenomenul national, devenind purtatorul mesajului acestuia.Ca atare, se pastreaza nucleul rationalist al iluminismului, dar tematica de predilectie descinde din ideea nationala. Pe terenul romanesc, exemplul extrem de caracteristic este Scoala Ardeleana. Conectata la miscarea de idei a epocii. Scoala Ardeleana ramane credincioasa traditiei problemelor culturii noastre din perioadele anterioare: umanismul si preiluminismul.

Ea manifesta un interes aparte pentru istorie si filologie. Faptul este de inteles daca avem in vedere ca ideea nationala s-a fundamentat pe comunitatea istorica, pe cultura si pe limba.Meritul Scolii Ardelene consta in faptul ca a dat un sens activ ideilor care au germinat in gandirea umanista, facand din ele in mod deliberat parghii de aparare si afirmare a drepturilor poporului roman, in primul rand a romanilor transilvaneni.

Faptul de cultura dobandeste astfel o finalitate politica precisa. El premerge miscarii nationale cu caracter politic, contribuind la pregatirea programului ideologic al acestei miscari.Deci. la nivelul Scolii Ardelene, constiinta nationala nu se manifesta doar ca un simplu act de cunoastere, nu are o expresie contemplativa, ci devine activa, prefatand etapa miscarii politice nationaleL.

Principalii reprezentanti ai Scolii Ardelene au fost: Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior, Ion Budai Deleanu Ei si-au desfasurat activitatea rntr-un mediu soda!-istoric si cultural efervescent. Toti au invatat la scoli superioare din Apus. la Roma sau la Viena, fiind trimisi acolo spre a se pregati sa activeze in structurile ecleziastice greco-catolice pentru cinul preotesc; s-au format ca oameni de cultura cu un orizont intins de preocupari.

Intr-o scriere dedicata Scolii Ardelene, Lucian Blaga arata ca reprezentantii acesteia au avut permanent in vedere situatia culturala extrem de grea in care se aflau romanii transilvaneni. Ca atare, era de infaptuit o opera uriasa in toate domeniile. De aici. enciclopedismul lor. nazuinta de a se manifesta in toate domeniile spre a contribui la inchegarea corpului de cultura romaneasca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.