Istorie , literatura , constiinta istorica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.79

nivel: Facultate

Vasile Lupu in Moldova , nu mai putin ambitios, intemeiase tot cu ajutorul lui Petru Movila o tipografie in manastirea Trei Ierarhi. Intaia opera tiparita, de care se stie in mod indirect( deoarece a fost pierduta), este Decretul Sinodal al Patriarhului Parteni. Textul era grecesc si a aparut in 1642. In 1643 este tiparita "Carte romaneasca de invatatura dumenecele preste an", aceasta fiind o cule[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istorie , literatura , constiinta istorica

Vasile Lupu in Moldova , nu mai putin ambitios, intemeiase tot cu ajutorul lui Petru Movila o tipografie in manastirea Trei Ierarhi. Intaia opera tiparita, de care se stie in mod indirect( deoarece a fost pierduta), este Decretul Sinodal al Patriarhului Parteni. Textul era grecesc si a aparut in 1642. In 1643 este tiparita "Carte romaneasca de invatatura dumenecele preste an", aceasta fiind o culegere de cazanii talmacite din "limba slavoneasca" de mitropolitul Varlaam.

Tipografiile intocmite de Matei Basarab sau Vasile Lupu "scot fara incetare carti romanesti", dupa ce pe rand au fost incercate tipariturile in limba slavona, greceasca sau ucraineana. Punctul culminant este atins o data cu imprimarea Bibliei lui Serban Cantacuzino(1688) care este pentru limba romana ceea ce este pentru cea germana Biblia lui Martin Luther. In prefata Bibliei din 1688 scrie ca aceasta este oferita "romanilor de preste tot: Rumanilor, Moldoveanilor si Ugro-vlahilor". Ea apare ca un document de consolidare a limbii literare.

In cuprinsul acestei "literaturi religioase" sau chiar la marginea ei putem gasi unele documente care desi sunt lipsite de originalitate contin elemente care sa sugereze emotiile genului oratoric. Sunt toate acele scrieri cuprinse in notiunile de "predica" sau "invatatura".
De la voievodul muntean Neagoe Basarab au ramas, contestate de unii, niste Invataturi catre fiul sau Teodosie, scrise in slavoneste, din pacate, dar traduse de cineva in romaneste.

Cu mut mai insemnate din punct de vedere literar sunt Didahiile lui Antim Ivireanul. Cunoasterea limbii romane este uimitoare la Antim. Cazaniile lui pot fi compilatii si in unele puncte chiar traduceri, modelul de capetenie fiind Ilie Miniat dar compozitia, naturaletea frazei si a aplicarilor locale raman personale."Antim are darul intoarcerii brusce spre ascultatorul din biserica cu o retorica incarcata de sevele vorbirii zilnice si pe temeiuri de un bun simt curent."( G. Calinescu, "Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent").

Si inainte de domnia lui Stefan cel Mare se tinea evidenta faptelor voievozilor sub forma de letopisete, dar acestea erau structurate diferit, scrisul folosit fiind lipsit de complexitate si substanta. George Calinescu descrie cum aratau acele letopisete:[ " Pomelnice slavone de domnii s-au tinut insa de catre calugarii ctitoriilor voevodale in chip statornic. Cutare monah, ceva mai tarziu e insarcinat sa faca apologia Domnului.El copiaza pomelnicele, punand in fruntea lor, dupa modelul analelor sarbesti, cate o "Aratare pe scurt a celor intamplate dela Adam pana in zilele noastre", adica un sec hronograf apoi adauga stirile vremii cu multe infrumusetari retorice.

In chipul acesta iau nastere letopisetele care circula in multiple copii, izvoade.Fiind scrise in slavoneste, letopisetele acestea n-ar avea nimic de-a face cu lteratura roman. Otusi e probabil ca ele au fost traduse, reintocmite in romaneste, caci Grigore Ureche vorbeste mereu de un "letopiset moldovenesc" pe acre il urmeaza.Un letopiset s einfatisa astfel:inceputul il facea un hronograf dela Facere iar apoi in acel stil de Scriptura urma pomelnicul Domnilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.