Istoricul dezvoltarii limbii materne

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Liceu

Prima faza a limbii romane este limba romana comuna , o limba vorbita de stramosii dacoromanilor,ai aromanilor,ai meglenoromanilor si ai istroromani-lor,inainte ca legaturile dintre ei sa se intrerupa.
Incepand cu secolele VI-VII ,se manifesta influenta slava asupra vocabularului.In urmatoarele doua secole,datorita relatiilor cu Imperiul Bizantin ,se exercita asupra limbii romane influenta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoricul dezvoltarii limbii materne

Prima faza a limbii romane este limba romana comuna , o limba vorbita de stramosii dacoromanilor,ai aromanilor,ai meglenoromanilor si ai istroromani-lor,inainte ca legaturile dintre ei sa se intrerupa.
Incepand cu secolele VI-VII ,se manifesta influenta slava asupra vocabularului.In urmatoarele doua secole,datorita relatiilor cu Imperiul Bizantin ,se exercita asupra limbii romane influenta greaca veche.Dupa stabilirea maghiarilor in Transilvania,la inceputul secolului X,se manifesta influenta maghiara.

Mai multi factori ,ce actioneaza diferit in regiunile romanesti , ca :stabilirea sasilor in Transilvania,in secolul al XII-lea ;colonizarea svabilor in Banat in secolul al XVIII -lea ;dominatia austriaca in Bucovina pana in 1918 impactul stiintei si tehnologiei in ultimele doua secole ;adoptarea modelului cultural german in secolul al XIX-lea si in perioada interbelica a secolului al XX-lea -toate acestea au contribuit la patrunderea in limba romana a influentelor germane.

Primele referiri la texte in limba romana sunt din secolul al XV-lea,datare facuta in functie de ce s-a pastrat prin vitregia vremurilor.Primul text in limba romana este Scrisoarea lui Neacsu din Campulung din 1521. Din a doua jumatate a secolului al XVI-lea ,limba romana este folosita ca mijloc de comunicare in cultura scrisa in texte originale ,dar si in texte traduse, reprezentate numai de scrieri religioase.

Cele mai importante traduceri ,numite si texte rotacizante se denumesc in functie de locul descoperirii sau al numelui donatorului :Psaltirea Hurmuzaki,Psaltirea Voronetiana,Scheiana,Codicele Vorone-tian . Secolul al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea creeaza conditii prielnice pentru formarea limbii romane literare.Letopisetele cronicarilor munteni (Mihail Moxa,stolnicul Constantin Cantacuzino,Radu Greceanu,Radu Popescu,Anonimul Brancovenesc),lucrarile cronicarilor moldoveni(Ureche,Costin ,Neculce) si Dimitrie Cantemir compun literatura istorigrafica originala.

In a doua jum.a secolului XVII-lea ,se tiparesc doua traduceri cu valoare de monumente de limba :Noul Testament de la Balgrad(1648) si Biblia de la Bucuresti(1688).Prima gramatica tiparita a limbii romane a aparut la Viena in 1780 apartinand lui Samuil Micu si Gheorghe Sincai. Urme adanci in limba au lasat si influenta turca ,manifestata in contextul istoric al dominatiei otomane in toata Peninsula Balcanica ,cat si cea neogreaca,produsa dupa caderea Constantinopolului,cand multi carturari vin in tarile romane ,se infiinteaza scoli grecesti ,iar limba greaca ia locul slavonei in acte oficiale si private ,in cancelaria domneasca si in biserica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.