Istoricul constructiei europene

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.84

nivel: Facultate

Primul pas in constituirea a ceea ce azi numim Uniunea Europeana il reprezinta propunerea pentru constituirea unei Comunitati Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). Aceasta propunere a fost redactata de diplomatul Jean Monnet si facuta publica de catre ministrul francez de externe Robert Schuman la data de 9 mai 1950. (ziua de 9 mai constituie astazi ziua Europei). Aceasta initiativa, cunoscuta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoricul constructiei europene

Primul pas in constituirea a ceea ce azi numim Uniunea Europeana il reprezinta propunerea pentru constituirea unei Comunitati Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). Aceasta propunere a fost redactata de diplomatul Jean Monnet si facuta publica de catre ministrul francez de externe Robert Schuman la data de 9 mai 1950. (ziua de 9 mai constituie astazi ziua Europei). Aceasta initiativa, cunoscuta sub denumirea de Declaratia Schumann incerca sa rezolve evitarea conflictelor in spatiul european dupa experienta celui de-al doilea razboi mondial.

Metoda cea mai potrivita pentru acest lucru era o reglementare care sa opreasca Germania de la exploatarea regiunilor industriale ale carbunelui si otelului, principalele resurse atunci pentru fabricarea armamentului, fara a mentine un sistem de controale unilaterale si discriminatorii. Ea ar fi trebuit sa puna zacamintele regiunilor din Renania-Westfalia si Lorena sub o administrare comuna, supranationala. Proiectul a fost primit favorabil de oamenii politici ai vremii, mai ales de cei germani (Konrad Adenauer), italieni, de cei din Benelux si SUA.

Robert Schuman, in deschiderea proiectului, afirma ca "orice razboi intre Franta si Germania va deveni astfel nu numai de neconceput, ci si imposibil din punct de vedere material". Desi pacea durabila a fost un motiv politic fundamental pt formarea noii comunitati, aceasta nu ar fi avut succes fara o performanta adecvata in campul economic.
Pe baza proiectului Monnet-Schuman s-a realizat o conferinta interguvernamentala care sa puna in practica administrarea la nivel supranational a industriei europene a carbunelui si petrolului.Doar sase state s-au aratat interesate: Franta, R.F. Germania, Belgia, Olanda, Italia si Luxemburg.

Se adeverea astfel afirmatia lui Schumann, ca: "Europa nu va fi constituita dintr-o data sau in conformitate cu un singur plan general. Ea va fi construita prin realizari concrete care vor crea mai intai o solidaritate de facto". Asa s-a si petrecut, institutiile europene s-au constituit pas cu pas, dobandind treptat increderea necesara.
Astfel, a fost semnat la Paris, la 18 aprilie 1951, Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (TCECO), acesta intrand in vigoare la 23 iulie 1952. Erau prevazute 4 institutii:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.