Istoricul abordarilor psihoteraputice prin interventiile paradoxale

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.98

nivel: Facultate

Intentia paradoxala are rolul de a intrerupe cercul vicios in care se misca pacientul prin reducerea sau eliminarea anxietatii de anticipare. F r a n k I sublinia faptul ca el nu trata numai simptomul, ci modifica atitudinea pacientului fata de nevroza sa. R o s e n (1953) este un alt terapeut care a contribuit la dezvoltarea terapiei prin interventia paradoxala. El a pus 1a punct un sistem de psi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoricul abordarilor psihoteraputice prin interventiile paradoxale

Intentia paradoxala are rolul de a intrerupe cercul vicios in care se misca pacientul prin reducerea sau eliminarea anxietatii de anticipare. F r a n k I sublinia faptul ca el nu trata numai simptomul, ci modifica atitudinea pacientului fata de nevroza sa. R o s e n (1953) este un alt terapeut care a contribuit la dezvoltarea terapiei prin interventia paradoxala. El a pus 1a punct un sistem de psihoterapie in care se pune accent pe re juAZcarea unor aspecte ale compoprtamentului psi hotic (cand pacientul are tendinta sa se comporte bizar, terapeutul ii va recomanda sa joace episodul morbid intr-o maniera cat mai florida, sa "auda vocile" sau sa "vada vedeniile").

Sa amplifice anumite gesturi in ideea ca un gest poate fi o incercare incompleta de a comunica (LevitskysiPearls, 1970). E m r i g h t (1970) prezinta un caz deosebit de sugestiv de amplificare a tehnicii exagerarii: o pacienta prezenta un tic caracterizat prin aceet* ca facea un gest rapid cu degetul pe brat. Cand miscarea a fost amplificata, a rezultat ca, de fapt, femeia facea semnul crucii. Farrely(FarrelysiBrandsma, 1974) a pus la punct psihoterapia provocata, care utilizeaza si ea metode de interventie prin paradox.

Acest tip de terapie are drept scop sa produca un raspuns emotional foarte puternic la pacient. Autorul utilizeaza mult tehnica exagerarii simptomului. Elementul cheie al acestui tip de terapie este umorul, care a generat prin tehnici ca exagerarea, grimasele, distorsionarea, ridicolul, sarcasmul, ironia sl anecdotele. Poate cel mai important precursor al psihoterapiei prin paradox a fost talentatul hip-noterapeut Mitton Erickson.

Influenta acestuia asupra dezvoltarii domeniului psihoterapiei prin paradox este oarecum indirecta, majoritatea lucrarilor sale fiind prezentate de discipolul sau H a I e y (1973) care a subliniat faptul caEricksona fost un maestru in utilizarea paradoxului atat in hipnoza, cat si in psihoterapie in general. Erickson si R o s i (1 975) identifica o serie de solicitari de tip conflictual utilizate in hip-noterapie, ca de pilda:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.