Istoricul Microprocesoarelor

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.00

nivel: Facultate

La inceput a fost algoritmul, bazat pe matematica, acesta fiind exploatat de aparate rudimentare mecanice, apoi electromecanice, urmand sa prinda viata electronica odata cu computerele bazate pe lampi. Tranzistorul a fost catalizatorul boom-ului puterii de procesare, iar Intel si IBM au schimbat fata lumii asa cum era cunoscuta pana in 1970.

Urmarea este cunoscuta, 4004, 8008, 8086[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoricul Microprocesoarelor

La inceput a fost algoritmul, bazat pe matematica, acesta fiind exploatat de aparate rudimentare mecanice, apoi electromecanice, urmand sa prinda viata electronica odata cu computerele bazate pe lampi. Tranzistorul a fost catalizatorul boom-ului puterii de procesare, iar Intel si IBM au schimbat fata lumii asa cum era cunoscuta pana in 1970.

Urmarea este cunoscuta, 4004, 8008, 8086, 286, 386, 486, Pentium, Pentium II, III, 4, respectiv K5, 6x86, K6, C3, K7 si in curand K8, de cealalta parte a baricadei. Toate aceste etape respectiv generatii sunt detaliate la maxim, cu tot cu informatii mai putin tehnice privind marketingul fara scrupule si tendintele monopoliste ale marilor companii. Este de ajuns sa parcurgem rapid istoria celor doi competitori ai zilelor noastre:

Intel
La 13 iulie 1968, Robert Noyce si Andrew Grove, nereusind sa convinga compania Fairchild sa se lanseze in "aventura" circuitelor integrate, au fondat propria companie, Intel, acronimul de la Integrated si Electronics. Scopul initial a fost impunerea memoriilor semiconductoare pe piata, cand memoriile cu miez magnetic erau inca dominante si costau mai putin.

In anul 1969, compania japoneza Busicom, dorind sa dezvolte un calculator de inalta performanta, incredinteaza firmei Intel caietul de sarcini. Cercetatorii de la Intel au observat ca este mai practic sa reduci numarul circuitelor, cu conditia sa concentrezi un numar mai mare de functii logice pe fiecare. Asa a rezultat primul chipset (MCS-4), cu patru circuite, din care unul dedicat pentru calcul, 4004 - primul microprocesor industrial si comercial.

La 15 noiembrie 1971 lansarea lui Intel 4004 a dat startul celei de-a IV-a generatii de computere; chipul era capabil sa proceseze datele pe 4 biti, insa instructiunile (in numar de 46, orientate pe operatiuni aritmetice) aveau 8 biti; continea 2300 tranzistori, memoria adresabila era de 4 KB, efectua 60.000 operatii pe secunda, la frecventa de baza de 108 kHz.

Acesta a fost cuplat cu o alta mare inventie a timpului, tot a lui Intel, si anume RAM-ul (chipuri de memorie de ordinul kilobitilor), rezultand o viteza crescuta de procesare. Intel a vandut drepturile asupra arhitecturii 4004 companiei Busicom pentru 60.000$, dar realizand ca 4004 este mai mult decat un simplu chip, le-a rascumparat mai tarziu, profitand de faptul ca Busicom trecea prin dificultati financiare. Acest targ rivalizeaza ca profitabilitate cu cumpararea Peninsulei Alaska de la Rusia de catre SUA, si se spune ca a fost "best-buy"-ul secolului XX.

AMD
Este interesant de urmarit si evolutia lui AMD, al doilea fabricant mondial de procesoare, companie ce detinea venituri de 4,6 miliarde de dolari in 2001. La numai un an dupa Intel, la 1 mai 1969, firma AMD este fondata de Jerry Sanders si alti sapte asociati. Dorinta lor era de a construi o companie puternica de semiconductoare si circuite integrate (indeosebi memorii si electronica de telecomunicatii) pentru diferite segmente ale pietei.

Daca in primii ani AMD era frecvent al doilea fabricant al unor dispozitive licentiate de la alte companii, incetul cu incetul au inceput sa apara proiecte noi, circuite integrate cu design propriu. In 1976, AMD si Intel au semnat primul acord de schimb reciproc de patente, in urma caruia AMD a devenit al doilea producator de procesoare Intel. Acordul a fost reinnoit in 1981 si completat apoi in fiecare an.

In ciuda acordurilor, primul conflict judiciar cu Intel a inceput in 1987. In martie 1991, dupa ani de procese, AMD introduce procesorul Am386 (o copie a lui Intel 386), rupand monopolul Intel, vanzand un million de exemplare in numai 6 luni.

Fiind pus in imposibilitatea de a putea copia procesorul Pentium, AMD a trebuit sa realizeze pe cont propriu urmatoarea generatie de procesoare, K5, introducand mai multe inovatii radicale in design. Dar in ciuda tehnologiei deosebit de avansate, K5 s-a dovedit un dezastru la trecerea in productie, fiind amanat de atatea ori incat la data aparitiei era deja depasit de concurenta. Cu o mutare controversata, AMD a cumparat NexGen, un fabricant de procesoare minor, ce nu detinea multe valori in afara unui design complex de procesor RISC x86 si a unei echipe de valoare. Cumpararea NexGen a dat nastere liniei K6, care a fost un succes considerabil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.