Istoria vinurilor Milestii Mici

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.36

nivel: Liceu

Cantitatile nu prea mari de vin (nu mai mult de 100 mii dal) erau pastrate in budane de stejar si cisterne emailate, in racoarea si linistea solemna a beciurilor de la Milestii Mici. Cu cit mai mult vinul este pastrat in astfel de conditii, cu atat mai mult isi imbunatateste calitatile sale organoleptice. Timp de mai multe decenii aici se aduc cele mai bune vinuri din Moldova si doar aici devin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria vinurilor Milestii Mici

Cantitatile nu prea mari de vin (nu mai mult de 100 mii dal) erau pastrate in budane de stejar si cisterne emailate, in racoarea si linistea solemna a beciurilor de la Milestii Mici. Cu cit mai mult vinul este pastrat in astfel de conditii, cu atat mai mult isi imbunatateste calitatile sale organoleptice. Timp de mai multe decenii aici se aduc cele mai bune vinuri din Moldova si doar aici devin exceptionale vinuri de colectie si vinuri de calitate superioara.

Acest oras vinicol subteran are potentialul de producer ce se perfectioneaza in permanenta. An de an specialistii de la intreprindere selecteaza cele mai bune vinuri, desavarsindu-le calitatile gustative si proprietatile curative.

„Colectia de Aur” Milestii Mici”
„Milestii Mici” dispune de o colectie de vinuri, care a marcat o data si pentru totdeauna faima si prestigiul intreprinderii pe piata interna si pe arena internationala a vinurilor. In luna august a anului 2005 „Colectia de Aur” Milestii Mici a fost inregistrata in Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colectie de vinuri din lume. Aici se pastreaza vinuri cu o vechime de zeci de ani. Circa 2 mln de butelii de vin se pastreaza in colectie, vinurile comercializandu-se atat in tara, cit si peste hotare.

Un sentiment adanc de recunostinta te cuprinde atunci cand realizezi cite generatii au lasat aici cate o particica din sufletul lor. La rascruce de milenii, te-nfiori la gandul ca in colectie se mai pastreaza vinuri din secolul trecut. Arhitectura in stil gotic si perfectiunea formelor amintesc de vechile temple grecesti.

La o adancime de 80 m, in casute-caze, in butelii acoperite cu praf, mucigai si panza de paianjen, vinurile isi duc linistite traiul de zi cu zi. Fiecare caza dispune de un pasaport pe care este indicat numarul cazei, denumirea vinului, anul recoltei strugurilor si anul depozitarii vinului in colectie.

Colectia isi imbunatateste stocurile in fiecare an, ceea ce va permite ca vinurile depozitate recent sa dainuiasca ani de-a randul, pentru ca urmasii nostri sa-si aminteasca cu respect de cei ce le-au dat viata.

Vinurile de colectie de la Milestii Mici sunt vinuri exceptionale, cel mai vechi vin datand din 1969. Rafinatele vinuri albe, cum ar fi „Milestscoe 1986”, „Dnestrovscoe 1984”, viguroasele vinuri rosii – „Cabernet 1986”, „Codru 1986”, „Negru de Purcari 1986” sau delicatele vinuri de desert – „Gratiesti1986 ”, „Auriu1986 ”, „Trandafirul Moldovei1986 ” sunt vinuri care reprezinta image-ul vinificatiei nu numai in Moldova, ci si peste hotarele ei.
Cea mai mare parte din export este destinata Rusiei; vinurile cu marca Milestii Mici se mai exporta si in SUA, Japonia, China, Marea Britanie, Grecia, Belarus, Ucraina, etc.

Vinurile din colectie sunt pastrate cu nespusa grija si atentie. Ca si omul, vinul are mai multe etape si varste, prin care trece, treptat, pentru a-si duce cu demnitate bunul sfarsit. Initial, vinurile sunt dadacite ca niste copii, mai apoi – educate ca niste adolescenti in perioada cand se prepara vinurile tinere.

Vinurile de calitate superioare sunt deja vinurile mature, bine structurate, dupa care urmeaza floarea varstei in care vinurile de colectie isi manifesta cu plenitudine calitatile organoleptice. Dupa cativa ani de maturare in colectie, vinurile dobandesc arome specifice, in care se-mpletesc duios nuante de vanilie, visina, coacaza neagra , flori de camp sau ciocolata.

Microclima care se creeaza in colectie (temperatura si umiditate constanta) nu fac decat sa imbunatateasca calitatile vinului. Buteliile au un design foarte special si o eticheta originala care imita harta oraselului vinicol subteran Milestii Mici. Unele caze din „Colectia de Aur” se dau in chirie, astfel cei interesati in mod deosebit de colectionarea vinurilor, au posibilitatea sa si le pastreze aici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.