Istoria unei placinte de Costache Negruzzi

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.48

nivel: Liceu

Scrisoarea XXII, intitulată Istoria unei plăcinte, este o schiță anecdotică despre acordarea arbitrară a rangurilor boierești în epoca fanariotă. Domnitorul lacom, abuziv și superficial. Curteanul oportunist, carierist, abil, șiret, care speculează slăbiciunile domnitorului pentru a-și atinge scopul – obținerea demnității de vornic, pe care nu o putea deține altfel și pentru care nu era preg[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria unei placinte de Costache Negruzzi

Scrisoarea XXII, intitulată Istoria unei plăcinte, este o schiță anecdotică despre acordarea arbitrară a rangurilor boierești în epoca fanariotă. Domnitorul lacom, abuziv și superficial. Curteanul oportunist, carierist, abil, șiret, care speculează slăbiciunile domnitorului pentru a-și atinge scopul – obținerea demnității de vornic, pe care nu o putea deține altfel și pentru care nu era pregătit.

Autorul invocă, nostalgic, un moment din copilăria sa - sosirea plăcintarului și apreciază că civilizația a distrus valoarea plăcintelor și poezia plăcintarului.

În acest context, relatează o întâmplare ilustrativă pentru importanța plăcintelor în alte timpuri:

In epoca domnilor fanarioți, plăcintele erau foarte apreciate.
Un domn grec gurmand consuma zilnic aceste specialități culinare, acordându-le o importanță mai mare chiar decât divanelor. In acele timpuri, când demnitățile se obțineau prin câștigarea bunăvoinței domnitorilor, nu prin merite personale, un curtean oportunist își dorea să ajungă vornic.

Intr-o zi, când se afla cu soția sa la masă, a descoperit mijlocul prin care să-și atingă scopul: să-i trimită domnitorului o tavă cu plăcinte. Cadoul a sosit la curte la momentul potrivit: domnitorul stabilea pedepse crunte pentru cei vinovați de faptul că, de pe masa sa, lipseau plăcintele.

Mulțumit că situația s-a rezolvat și încântat de capodopera gastronomică, domnitorul i-a iertat pe credincer, stolnici și becer și a hotărât să-l facă vornic pe boierul care i-a trimis plăcinta, cerându-i însă să continue să aducă la curte astfel de bunătăți.

A doua zi, boierul norocos sărbătorea obținerea demnității dorite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.