Istoria timpului

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Liceu

Pentru orice stiinta care se ocupa de procese desfasurate in spatiu si in timp, masurarea timpului constituie una dintre problemele cele mai importante.Kant are in orice caz dreptate cind prezinta timpul ca pe o forma a intuitiei, inerenta ratiunii umane. Aceasta intuitie este continua. Un continuu insa nu-si poarta niciodata masura intre sine; prin urmare, pentru a masura timpul, trebuie sa-i sta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria timpului

Pentru orice stiinta care se ocupa de procese desfasurate in spatiu si in timp, masurarea timpului constituie una dintre problemele cele mai importante.Kant are in orice caz dreptate cind prezinta timpul ca pe o forma a intuitiei, inerenta ratiunii umane. Aceasta intuitie este continua. Un continuu insa nu-si poarta niciodata masura intre sine; prin urmare, pentru a masura timpul, trebuie sa-i stabilim un sistem de masura. Am putea, de exemplu, sa stabilim repere de timp in mod arbitrar, punind pe cineva sa bata cu mina in masa si numerotind bataile.

Daca mentionam apoi, pe linga eveniment, numarul reperului de timp care coincide cu el, am stabilit astfel o succesiune temporala de evenimente printr-un sir de numere.
Pasul hotaritor care a dus la crearea ceasornicului, in intelesul pe care i-l dam astazi, a fost facut in 1657 de Christian Huzgens (1629-1695), acelasi care si-a dat seama de natura inelului lui Saturn si pe care il vom mai intilni de multe ori in cele ce urmeaza. El a introdus principiul reactiei - denumirea aceasta e luata de la o inventie din 1906 a lui E.A.Rubmer pentru producerea oscilatiilor electrice.

Tehnica a contribuit foarte mult la imbunatatirea ceasornicelor. Conditiile de precizie, pe care le satisface astazi orice ceas utilizabil, erau inaccesibile pe vremea lui Huzgens. Singurul progres mai important a fost realizat insa abia in 1929, prin ceasornicul cu cuart, inventat de V.A.Marrison si imbunatatit de A. Scheibe si U. Adelsberg. La acest ceasornic, oscilatorul este o lama de cuart, care executa aproximativ 100 000 de oscilatii pe secunda si care, datorita proprietatilor piezoelectrice ale cuartului, realizeaza reactia pe cale electrica, cu ajutorul unei baterii.

Mersul acestui ceasornic este constant in cazul optim, cu precizie de 1/1 000 secunde pe zi.
De asemenea, este o ipoteza ca perioada de rotatie a Pamintului este adecvata pentru etalonarea ceasonicelor, cu alte cuvinte ca viteza de rotatie a Pamintului este constanta intr-o masurare a timpului, stabilita prin alte ceasornice bune. Exista doua metode pentru a verifica ace asta ipoteza. Timpul indicat in mod concordant de cea sornice cu cuart bune pune in evidenta oscilatii ale perioadei de rotatie, de ordinul miimilor de secunda.

Insa compararea cu miscarile Lunii si planetelor interioare ne arata cu mult mai multa certitudine ca, in ultimele doua secole, timpul citit dupa rotatia Pamintului prezinta fata de timpul necesar pentru a intelege din punct de vedere fizic aceste miscari, cind un avans de 30 de secunde, cind o intirziere de aceeasi marime. In conformitate cu scopul mentionat mai sus, pentru masurarea timpului va trebui sa alegem ca fiind corect timpul stabilit de "ceasornicul planetar".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.