Istoria terorismului

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.12

nivel: Facultate

După cum am precizat în rândurile de mai sus, acțiunile teroriste sunt săvârșite în mod frecvent cu mijloace care pot provoca o primejdie comună și care lezează, prin efectele lor morale, interesele unor grupuri mari de oameni, ale unor state sau chiar ale întregii umanități.

Totuși dacă analizăm lucrurile prin prisma folosirii de mijloace capabile să provoace un pericol comun, ace[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria terorismului

După cum am precizat în rândurile de mai sus, acțiunile teroriste sunt săvârșite în mod frecvent cu mijloace care pot provoca o primejdie comună și care lezează, prin efectele lor morale, interesele unor grupuri mari de oameni, ale unor state sau chiar ale întregii umanități.

Totuși dacă analizăm lucrurile prin prisma folosirii de mijloace capabile să provoace un pericol comun, acestea nu presupun în mod necesar, nici ca intenție nici ca rezultate, un act de terorism; pentru a contraria terorismul nu implică obligatoriu folosirea de mijloace proprii a da naștere unui pericol comun; o populație poate fi terorizată prin asasinarea unor persoane, fără ca populația sa fie în pericol nemijlocit.

Terorismul constă într-o varietate de acte și fapte ilegale, inumane, dar ceea ce îl caracterizează este utilizarea constantă a violenței pentru atingerea scopurilor, precum și dorința manifestată de a le aduce la cunoștința opiniei publice. Nu întâmplător, în planurile de acțiune ale organizațiilor teroriste o atenție sporită este acordată „modalităților de evidențiere a scopurilor” în ochii publicului (Chiuchita 2006, pag. 30-31)

O caracteristică a terorismului o constituie lovirea prin surprindere și fără nici o discriminare a victimelor, tactică ce urmărește, pe lângă „uciderea unei persoane sau distrugerea unor valori

2. Originile terorismului
Într-un articol publicat de Maricica Ghiculescu in revista “Lumea”, se presupune ca rădăcinile terorismului s-ar intinde cu cate sute de ani în trecut, avându-și originile în luptele dintre ismaeliți și selgiucizi, de pe teritoriul Iranului. Conform acestei teorii, în anul 1090 un ismaelit, pe nume Hassan Bin Sabbah înființează o sectă foarte temută, numită Hashishin.

Prin termenul de hashishin sunt denumiți consumatorii de hașis, cuvântul luând in timp forma de asasin. Se crede că întemeietorul sectei iși droga adepții, iar apoi ii trimitea in misiuni ucigașe, cu iluzia că el avea puterea să-i transporte în paradis. Unii cercetători susțin că denumirea sectei ar fi fost Hassassini, provenind de la numele lui Hassan Bin Sabbah. Aceștia se antrenau în confiții foarte grele, în urma antrenamentelor urmarindu-se atât îmbunătățirea condiției fizice, dar și pierderea voinței, pentru a-I rupe pe tinerii adepți de concepțiile vechi pe care le aveau. Recruții erau răpiți din rândurile populației, și în urma antrenamentelor aceștia ajungeau sa nu se mai ghideze decât după principiile organizației și poruncile lui Sabbah. Forța Asasinilor a constituit-o terorismul (fedai).

Cele mai frecvente victime ale terorismului erau selgiucizii, în special conducătorii politici, o cronică din secolul XIV cuprinzând o listă cu peste 75 de conducatori asasinați. După moartea lui Sabbah au existat alți lideri ai mișcării, însă mișcarea nu mai cunoscut niciodată forța pe care o avusese cat timp acesta trăia. (Maricica Ghiculescu)

Originea terorismului internațional este considerat Orientul Apropiat, în Palestina. A început cu fedainii palestinieni care, frustrați de zdrobirea coaliției arabe de către Israel în războiul de 6 zile din 1967, recurg la atentate teroriste. Un astfel de atentat este asasinarea lui Anwar Sadat la 6 octombrie 1981 deoarece acesta semnase un acord de pace cu Israelul. La o paradă militară câțiva soldați convertiți la cauza islamistă au deschis focul cu arme automate asupra tribunei oficiale în care se afla președintele Sadat, acesta fiind ucis, iar 20 de oameni au fost răniți (diplomați străini. Vicepreședintele Hosni Mubarak a scăpat și a devenit ulterior șef al statului. (Păvăloiu 2007, pag. 419-420)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.