Istoria tarilor mediteraniene

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.62

nivel: Liceu

Evul Mediu

Incetul cu incetul marele Imperiu Roman isi pierde din putere, despartindu-se in doua: Imperiul Roman de Apus si cel de Rasarit. Detronarea lui Romulus Augustus de catre capetenia germanica Odoacru marcheaza sfarsitul Imperiului Roman de Apus. Din secolul IV până în secolul XV, Imperiul Roman de Răsărit a supraviețuit atacurilor din vest și din est, până când pe 29 mai [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria tarilor mediteraniene

Evul Mediu

Incetul cu incetul marele Imperiu Roman isi pierde din putere, despartindu-se in doua: Imperiul Roman de Apus si cel de Rasarit. Detronarea lui Romulus Augustus de catre capetenia germanica Odoacru marcheaza sfarsitul Imperiului Roman de Apus. Din secolul IV până în secolul XV, Imperiul Roman de Răsărit a supraviețuit atacurilor din vest și din est, până când pe 29 mai 1453, Constantinopulul a căzut în fața otomanilor.

In 568 longobarzii cuceresc Nordul Italiei iar in 756 ia fiinta statul papal cu resedinta la Roma, centrul lumii crestine occidentale. Cucerit in 773-74, Regatul longobarzilor este inclus in statul franc. In Sicilia si Italia de sud se stabilesc in sec. IX arabii, eliminati in sec. XI-XII de catre normanzi. In timpul domniei imparatului Otto I Italia de Nord si Centrala sunt incluse in imperiul romano-german, care in 1075-1122 se afla in conflict cu papalitatea. Centre economice infloritoare in sec. XIII-XV Venetia, Genova, Florenta, Milano, devin patria umanismului si Renasterii. Intre 1494 si 1559 Italia este camp de batalie intre Franta si Spania, pacea de la Cateau-Cambresis lasand cea mai mare parte a peninsulei spaniolilor, apoi tratatele de la Utrecht si Rastatt, acordand-o habsburgilor austrieci.

In secolul al IV lea, frontiera estică a Galiei, de-a lungul Rinului, a fost străpunsă de triburi germanice, în principal de către Franci, populație de la care a derivat vechiul nume de Francia. Denumirea modernă, Franța, derivă din denumirea domeniului feudal al Capețienilor din jurul Parisului.
Spania este cucerita de vizigoti in sec.V. i.HR. si atatcata de mai multe ori in 771 de maurii nord-africani islamici, Spania moderna a inceput sa se formeze dupa Reconquista, eforturile de ai elimina pe mauri, care au ramas pana in 1492.In timpul dominatiei maure au existat mai multe state arabe, dintre care unu dintre cele mai puternice a fost califatul de Cordoba,condos de mai multi emiri cu numele Abd-er-Rahman.

Bizantin, cu capitala Pentru 1000 de ani, Anatolia a fost nucleul Imperiului sa Constantinopol, fara indoiala cel mai mare, mai puternic si magnific oras din lume. Aici a prins radacini crestinismul timpuriu, insa a fost inlocuit de islamism, introdus mai intai in secolul al VII lea si apoi impus de otomani care au impins frontierele Imperiului de la Golful Persan spre Atlantic si de la Oceanul Indian spre Viena.

Imperiul Otoman a fost fondat de tribul turcilor oghuzi in anul 1299, în vestul Anatoliei și a fost condus de dinastia Osmali.
In Grecia domnia otomană se va păstra până în 1821 când grecii își declară independența.
Algeria a fost integrată în Imperiul Otoman de Khair ad-Din și fratele său Aruj care a făcut din coastele țării o bază pentru corsari; aceștia au intrat în Algiers în anii 1600, după ce centrul lor de activitate s-a mutat la Tripoli, în Libia.

Teritoriul Albaniei a devenit o parte a Imperiului Otoman în 1478, după o perioadă îndelungată de rezistență militară sub comanda lui Gjergj Kastrioti Skanderbeg, eroul național al Albaniei.
În timpul secolului al 14-lea, cele mai multe dintre regiunile Sloveniei au fost ocupate si ele de Habsburgi, devenind apoi o parte a Imperiului austro-ungar.
In 1572 si Cipru a fost ocupat de Imperiul Otoman.

In 1400, Siria a cazut pentru 100 de ani sub dominatia mongola iar pentru urmatorii 400 de ani, sirienii au fost ocupati de Imperiul Otoman.
Cretanii nu si-au înconjurat cu ziduri palatele si nici macar orasele de pe litoral, fapt care dovedeste ca în acea vreme era pace si probabil ca flota militara a stapânit împrejurimile.O catastrofa geologica, eruptia vulcanului din Santorini în 1450 î.Ch., a stopat dezvoltarea civilizatiei. În anul 1100 î.Ch., dupa invazia dorienilor, declinul civilizatiei minoane a fost de neoprit. Mai târziu insula a fost subjugata de romani si apoi de fenicieni. În timpul epocii bizantine, bunastarea Cretei era prezentata pe podelele de mozaic ale bazilicilor si în peste jumatate din bisericile din întreaga Grecie. Însa multi altii pusesera ochii pe toate aceste bogatii. Mai întâi, Creta a cazut în mâinile arabilor (în secolul al 9-lea) timp de un secol si jumatate.

6. Era modernismului

Valul miscarilor nationale de al inceputul sec. XIX inaugureaza epoca Risergimentoului, unificarea Italiei realizandu-sein jurul Regatului Piemontului.In urma razboiului franco-piemontezo-austriac,Lombardia se uneste cu Piemontul iar “camasile rosii” ale lui Garibaldi elibereaa Sicilia si Italia de sud, astfel incat Victor Emmanuel al II-lea din dinastia de Savoia se proclama in 1861 rege al Italiei.

Razboiul austro-prusian din 1866, in care Italia se realiaza Prusiei, are ca urmare unirea Venetiei cu regatul Italian.La sfarsitul sec.XIX Italia duce o politica coloniala ocupand Eritrea si Somalia, iar in urma razboiului italo-turc Tripolitania, Cireniaca si insula Dodecanez. La 23.05.1925 Italia obtine Trilolul se sud, Triest,pen Istria , insula Dodecanez, iar in 1924 orasul Fiume.Prin marsul asupra Romei Benito Musollini devine seful guvernului, instaurand regimul fascist.Italia ocupa in 1935-1936 Etiopia si participa in 1936 1939 alaturi de Franco, la razboiul civil.

Spania fusese consumata in sec. XVII, prin ocupatia din partea Frantei in timpul erei napoleonice la inceputul anilor 1800, ceea ce a condus la o serie de confilcte armate si revolte intre liberali si suporteri Vechiului Regim in mare parte a sec.XIX unsecol care a reprenzentat si pierderea a mare parte din coloniile din America, culminate in razboiul Spano-American din 1898.

Sec. XX a adus initial putina pace;colonizarea Saharei de V,Marocului Spaniol si a Guineei Ecuatoriale a fost aprobate ca si un substitut al piederilor din America.O perioada de dictatura 1923-1931 s-a incheiat prin stabilirea calei de a 2 Republica Spaniola. Cresterea Razboiului Civil Spaniol in iulie 1936. Urmand victoria fortelor sale nationaliste in 1939, generalul Franco Franci a condus o natiune epuizata economic si politic.

Totusi, in anii 1960 si 1970, Spania a fost transformata gradual intr-o economie industriala moderna cu un sector de turism in crestere.Dupa moartea generalului Franco, in nov. 1975, succesorul sau Printul Juan Carlos si-a asumat titlurile de rege si de modern, mai ales in opozitia unei incercari de lovituri de stat in 1981. Spania a aderat la Nato in 1982 si a deventi membra U.E. in 1986.Dupa moartea lui Franco, vechilor nationalitati istorice –Tara Bascilor, Catalonia si Galicia- li s-au dat o autonomie mare, care s-a extins spre toate regiunile spaniole.

Impreuna cu Hitler, Musolini creeaza “Axa Berlin-Roma”si adera in 1937 la Pactul Anticomintern. Dupa invadarea Albaniei, Italia se alatura la 10.06.1940 Germaniei in cel de-al doilea razboi mondial, atacand Franta, Grecia, Iugoslavia si participand din iunia 1941 cu un corp expeditionar la razboiul impotriva U.R.S.S.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.