Istoria statului si al dreptului romanesc

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ca si in alte locuri de pe glob, comunitatile umane au progresat cantitativ si calitativ spre forme din ce in ce mai complexe. Punctul de plecare in formarea structurilor sociale a fost constientizarea relatiei de inrudire in raport cu mama. Pe acest temei a aparut ginta, caracterizata prin exogamie (casatorie in afara gintii proprii), solidaritate (inclusiv "razbunarea sangelui"), transmiterea ma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria statului si al dreptului romanesc

Ca si in alte locuri de pe glob, comunitatile umane au progresat cantitativ si calitativ spre forme din ce in ce mai complexe. Punctul de plecare in formarea structurilor sociale a fost constientizarea relatiei de inrudire in raport cu mama. Pe acest temei a aparut ginta, caracterizata prin exogamie (casatorie in afara gintii proprii), solidaritate (inclusiv "razbunarea sangelui"), transmiterea matriliniara a mostenirii locului sau obiectelor, respectarea credintelor si miturilor. Ginta purta un nume (adesea de origine totemica in raport cu un animal, un stramos, un element protector) avea o limba sau un dialect. Intre ginti s-au stabilit relatii de apropiere sau de ostilitate, conform intereselor sau traditiilor mostenite.

Etapa urmatoare in evolutia sociala a constat in aparitia tribului, care insuma un numar de ginti inrudite, avand acelasi teritoriu, aceeasi limba, aceleasi interese si credinte. Temeiul acestei noi realitati a fost de ordin demografic fiindca numai sporul de populatie a putut determina o agregare a gintilor sub o autoritate noua, care nega in mare parte autoritatea de pana acum a partilor componente. Treptat gintile au fuzionat in noua forma, transferandu-si trasaturile asupra tribului. Astfel exogamia functioneaza acum la acest nivel, limbajul este unul comun, cultul religios este reglementat unitar pentru toti membrii tribului.

Cu aproximativ 6000 de ani i. Hr. comunitatile umane la care ne referim au incheiat lungul parcurs al paleoliticului (perioada primara a istoriei) si au patruns intr-o perioada noua, neoliticul. Data fiind dimensiunea saltului realizat intr-un rastimp istoric foarte scurt, neoliticul a fost numit si "revolutia neolitica". Esentiala a fost descoperirea cultivarii plantelor si domesticirii unor animale, fapt care a insemnat trecerea omului de la stadiul de culegator de hrana, la acela de producator de hrana si obiecte. Din acest moment omul isi creaza un mediu propriu, produse proprii, fapt care in conditiile sporului demografic a insemnat o adevarata explozie a relatiilor sociale.

Este acum timpul inchegarii definitive a familiei monogame, avand drept cap barbatul. Se structureaza adunarea tribului din barbatii purtatori de arme; se consolideaza autoritatea sefului de trib si a sfatului sau; in trib puterea se transmite tot mai des ereditar; se impune tot mai mult proprietatea personala in raport cu proprietatea colectiva (posesia se transforma in proprietate); apare o patura de oameni avuti, odata cu marele spor de productivitate si productie adus de practicarea noilor ocupatii. In diferite necropole au fost descoperite tezaure, arme din metal pretios (care deci nu aveau utilitate practica, ci simbolica), atestand cristalizarea unei noi puteri, aceea de tip politic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.