Istoria spionajului romanesc de la infiintare pana in prezent

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.68

nivel: Liceu

In cursul anului 1924 a fost infiintat Serviciul Secret al Marelui Stat Major, serviciu civil de informatii (interne si externe), dupa modelul serviciului special francez. Acest serviciu cuprindea, ca una din cele doua sectii principale, Sectia de Informatii, incadrata cu ofiteri, secondati de referenti civili, specializati pe diferite probleme. Pana in 1928, unele informatii externe, in principal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria spionajului romanesc de la infiintare pana in prezent

In cursul anului 1924 a fost infiintat Serviciul Secret al Marelui Stat Major, serviciu civil de informatii (interne si externe), dupa modelul serviciului special francez. Acest serviciu cuprindea, ca una din cele doua sectii principale, Sectia de Informatii, incadrata cu ofiteri, secondati de referenti civili, specializati pe diferite probleme. Pana in 1928, unele informatii externe, in principal din zonele de frontiera, au continuat sa fie obtinute si de Siguranta Generala, dupa care aceasta activitate a incetat.

La 11.01.1929, Marele Stat Major a prezentat Ministerului Apararii Nationale referatul nr.171 cu propunerea de infiintare a Serviciului Secret, organ pentru culegerea de informatii militare de sine statator. Referatul este aprobat, iar Mihail Morunzov a fost insarcinat cu organizarea acestui serviciu, care a fost direct subordonat Marelui Stat Major. Potrivit aprecierilor istoriografilor, desi functiona sub tutela nominala a Marelui Stat Major, Serviciul Secret de Informatii nu se mai identifica cu asa-zisul Birou 2 (informatii si contrainformatii militare), din punct de vedere structural si operational.

Intre anii 1929 - 1934, Serviciul Secret de Informatii nu a avut, totusi, o organizare prea bine conturata, ii lipseau cadrele calificate si mijloacele tehnico-materiale si financiare necesare. In anul 1934, ca urmare a descoperirii de catre Serviciul Secret de Informatii a cazului de complot impotriva regelui, organizat de lt. col. Victor Precop, rolul si importanta acestui organ a crescut in mod deosebit, insusi regele dispunand sprijinirea lui prin toate mijloacele.

In consecinta, la 20.04.1934 se elaboreaza Regulamentul Serviciului Secret, care prevede scoaterea acestui organ din subordinea Marelui Stat Major (Biroul 2) si trecerea lui in cadrul Ministerului Apararii Nationale - Secretariatul General, largirea competentelor sale (s-a acordat o mai mare independenta), reorganizarea pe principii bine conturate si dotarea cu mijloace materiale si financiare suficiente.

Pentru prima oara, in schema organizatorica a Serviciului Secret figureaza, in mod distinct, Sectia de informatii externe : Sectia I-a - informatii externe, Sectia a II-a - contrainformatii si informatii interne, Secretariatul. Desfasurarea ulterioara a evenimentelor, atat pe plan intern, cat si extern - ascensiunea Germaniei si intrarea Romaniei in atentia celui de al III-lea Reich, dictatura ?Carlista", preluarea puterii de catre generalul Ion Antonescu - a condus la profunde modificari in toate structurile statului roman.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.