Istoria sistemului politic francez

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 8.67

nivel: Facultate

Perioada revoluției franceze a fost o perioadă extrem de dinamică și complexă caracterizată prin numeroase deplasări ale forțelor politice; ea s-a axat, în esență, în jurul a trei structuri: a) Adunarea Constituantă, b) Convenția și c) Directoratul, fiecare din aceste structuri reprezentând un anumit moment de echilibru al forțelor politice revoluționare și reflectând chiar unele concepții diferit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria sistemului politic francez

Perioada revoluției franceze a fost o perioadă extrem de dinamică și complexă caracterizată prin numeroase deplasări ale forțelor politice; ea s-a axat, în esență, în jurul a trei structuri: a) Adunarea Constituantă, b) Convenția și c) Directoratul, fiecare din aceste structuri reprezentând un anumit moment de echilibru al forțelor politice revoluționare și reflectând chiar unele concepții diferite despre drept și valorile umane.

a)Constituanta a reprezentat, de fapt, adunarea care refuzase să se supună somației regelui și care și-a propus sa elaboreze o nouă constituție pentru Franța. Acele cunoscute cuvinte ale lui Mirabeau: „Suntem aici prin forța poporului și nu vom pleca decât prin forța baionetelor” reflectau, de fapt, mentalitatea unor gânditori, a unor oameni de elită care vedeau în emanciparea Franței nu numai propria lor emancipare, dar și edificarea unui stat nou, întemeiat în mod ferm pe principiile libertății. Prima Constituție franceză a fost Constituția din 3 septembrie 1791, constituție care mai marca încă menținerea monarhiei, dar fundamenta așezarea acesteia pe baze democratice și constituționale.

Refuzul regelui ludovic al XVI-lea de a înțelege procesul de schimbări, încercarea acestuia de a fugi peste hotare, complicitatea cu forțele străine care doreau să intervină în treburile Franței au dus în final la judecarea și condamnarea sa. Din acest moment, Franța a început o epocă nouă în care violența revoluționară era considerată mijlocul cel mai eficace pentru a garanta instituțiile unui autentic stat de drept.

Robespierre, unul dintre cunoscuții conducători ai revoluției franceze, enunța ideea conform căreia „ Guvernul revoluției este despotismul libertății contra tiraniei”. Încercând să fundamenteze ideea violenței revoluționare, același gânditor și om politic declara „ Acela care nu urăște crima nu poate să iubească virtutea”.

b)Convenția. Perioada Convenției s-a reflectat în adoptarea Constituției din 24 iunie 1793, care nu a mai fost însă aplicată în condițiile confruntărilor pe care le cunoștea viața politică revoluționară franceză. Efervescența procesului de schimbări marca apariția unor numeroase cluburi și organizații revoluționare, dar și cristalizarea unor căi privind mersul mai departe al transformărilor: calea iacobină, exprimată de Robespirre și adepții săi, calea care preconiza intransigența și fermitatea față de adversarii revoluției, și calea girondină, vizând efectuarea unor transformări pașnice, democratice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.