Istoria sistemului periodic al elementelor

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.98

nivel: Liceu

In secolul al XIX-lea, in anul 1869 cercetatorul german Johann Dobereiner a notat faptul ca elementele asemanatoare au mase atomice apropiate. El a eleborat asa-zisa Lege a Triadelor care consta in impartirea elementelor in grupe de cate trei elemente similare in care proprietatile elementului din mijloc puteau fi deduse din proprietatile elementului celui mai greu si ale elementului celui mai u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria sistemului periodic al elementelor

In secolul al XIX-lea, in anul 1869 cercetatorul german Johann Dobereiner a notat faptul ca elementele asemanatoare au mase atomice apropiate. El a eleborat asa-zisa Lege a Triadelor care consta in impartirea elementelor in grupe de cate trei elemente similare in care proprietatile elementului din mijloc puteau fi deduse din proprietatile elementului celui mai greu si ale elementului celui mai usor. Iata cateva exemple de triade din acest tabel: litiu, sodiu si potasiu, sulf, seleniu si teluriu sau clor, brom si iod.

Cercetatorul francez De Chancourtois a realizat un tabel cilindric al elementelor pentru a arata reaparitia periodica a proprietatilor elementelor chimice.
In 1865, un alt cercetator care a incercat clasificarea elementelor a fost englezul John Newlands, profesor la Scoala de Medicina din Londra. El a asezat elementele intr-o tabela alcatuita din 7 coloane in ordinea crescatoare a masei atomice. El a evidentiat faptul ca elementele cu proprietati asemanatoare apar la intervale de 8 elemente si a eleborat asa-zisa Lege a octavelor.

Alte contributii la clasificarea elementelor chimice, au mai adus cercetatorul englez Wiliam Olding, in 1864 si cercetatorul german Julius Lothar Meyer in 1868.
W. Olding a realizat un tabel foarte asemanator cu cel realizat mai tarziu de Mendeleev. Grupele sunt aranjate pe orizontala iar elementele sunt asezate in ordinea masei atomice. In tabel s-au lasat spatii libere pentru elementele nedescoperite.

Chimistul german Julius Lothar Meyer a realizat un tabel al elementelor chimice in 1864, apoi o a doua versiune in 1868, elementele fiind asezate in ordinea masei atomice. Mayer si-a publicat lucrarea mult mai tarziu decat Mendeleev, astfel incat nu a putut avea prioritate in acest domeniu. Se pare ca cei doi chimisti, Meyer si Mendeleev au descoperit sistemul periodic al elementelor in acelasi timp.Cel care este unanim acceptat ca fiind descoperitorul sistemului periodic modern al elementelor a fost chimistul rus Dimitri Ivanovici Mendeleev
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.