Istoria relatiilor internationale

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Facultate

De fapt prezentul curs isi propune o initiere in istoria relatiilor internationale. Cele mai importate teme sunt: relatiile internationale interbelice, tratatele de pace, nasterea si confruntarea unei lumi bipolare, coexistenta pasnica, destinderea, noul razboi rece, sfarsitul lumii bipolare, cautarea unei noi ordini mondiale. Datele alese sunt doar repere relative, nu niste granite fixe, deoarece[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria relatiilor internationale

De fapt prezentul curs isi propune o initiere in istoria relatiilor internationale. Cele mai importate teme sunt: relatiile internationale interbelice, tratatele de pace, nasterea si confruntarea unei lumi bipolare, coexistenta pasnica, destinderea, noul razboi rece, sfarsitul lumii bipolare, cautarea unei noi ordini mondiale. Datele alese sunt doar repere relative, nu niste granite fixe, deoarece, odata cu intrarea lumilor extra-europene in relatiile internationale, care erau pana la jumatatea sec. al XX-lea privilegiul natiunilor europene, aceste cicluri difera.

De aici rezulta si eterogenitatea perioadei, ceea ce ii confera specificitatea in istoria umanitatii. Din secolul al XVI-lea, Europa a dominat lumea, a "descoperit-o", i-a impus limbile, religiile, obiceiurile sale. Inca in 1939, centrul mondial de putere se afla in occident, chiar daca se prefigurau semnele decaderii sale. Dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, puterea nu mai e in Europa, ci in afara ei.

Marile probleme ale planetei inceteaza sa se confunde cu cele ale Europei. Relatiile internationale sunt din ce in ce mai putin influentate de lumea europeana si din ce in ce mai mult de lumile din afara ei.Realitatile politico-statele aparute dupa primul razboi mondial (1914-1918) au avut la baza anumite fundamente teoretice si principii. Acestea au fost transpuse in documente programatice, care au creat cadrul favorabil aparitiei noilor state pe ruinele imperiilor defuncte.

Principiul nationalitatilor a fost recunoscut ca baza teoretica a noii organizari a lumii de catre puterile Antantei si aliati acesteia (Franta, Anglia, Rusia, SUA), in anii primului razboi mondial. Documentele programatice care au impus acest deziderat de drept international, au fost:Declaratia drepturilor popoarelor din Rusia (2/15 noiembrie 1917, Petrograd) recunostea dreptul inalienabil al natiunilor la autodeterminare si formarea de state independente.

Cele patrusprezece puncte ale presedintelui Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson (8 ianuarie 1918, Washington), au proclamat drepturile popoarelor la autodeterminare si constituirea de state independente; in ceea ce priveste popoarele din Austro-Ungaria, a fost prevazuta doar autonomia lor. In februarie 1918, presedintele Wilson a renuntat la aceasta teza, pronuntandu-se pentru crearea statelor nationale, libere si independente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.