Istoria psihologiei

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Omul e inchis ca intr-o caverna de propriile lui deprinderi. Aceste deformari sunt fantomele pesterii: idola specus. Alta sursa de erori sunt fantomele pietei: idola fori, prin care se inteleg obisnuintele de limbaj ale oamenilor. Cel de-al patru-lea tip de fantome sunt fantomele teatrului: idola theatri care provin din prestigiul teoriilor filozofice din trecut. . Idolii teatrului ai lui Bacon pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria psihologiei

Omul e inchis ca intr-o caverna de propriile lui deprinderi. Aceste deformari sunt fantomele pesterii: idola specus. Alta sursa de erori sunt fantomele pietei: idola fori, prin care se inteleg obisnuintele de limbaj ale oamenilor. Cel de-al patru-lea tip de fantome sunt fantomele teatrului: idola theatri care provin din prestigiul teoriilor filozofice din trecut. . Idolii teatrului ai lui Bacon provocau individul sa evite acceptarea cu usurinta a autoritatii.

Bacon credea ca scepticismul era depasit total si ca facea parte din anumite erori intelectuale pe care le fac si altii. De exemplu, scepticilor le place sa demonstreze natura iluzorie a anumitor tipuri de informatie senzoriala. Bacon a acceptat faptul ca erau intr-adevar iluzii, dar iluziile demonstrate erau inlesnite de o selectie atenta a materialelor. El a argumentat ca demonstratia existentei iluziilor nu justifica un atac asupra tuturor informatiilor senzoriale. In apararea validitatii informatiei senzoriale Bacon a aratat ca se pot folosi instrumente ca ajutoare pentru simturi si care pot corecta informatia asa cum este ea prezentata de simturi.

Mai mult, el a afirmat ca un tip de informatie senzoriala poate fi folosit pentru verificarea altui tip.
Bacon nu a lasat posteritatii o descriere explicita si coerenta de metodologii stiintifice, dar a alocat suficiente comentarii acestui subiect astfel incat sa faca posibil ca noi sa construim o concluzie din credintele sale. Este de retinut faptul ca Bacon era constient ca face o afirmatie profetica in ceea ce priveste metoda stiintifica. Anticiparea asupra evolutiei metodologiei sale este ilustrata in afirmatia conform careia "arta descoperirii poate sa avanseze o data ce descoperirile avanseaza".

Abordarea pozitiva a stiintei este ilustrata intr-o metafora pe care Bacon o folosea pentru a caracteriza munca cercetatorilor. Unii, spunea el, sunt ca furnicile care doar strang si utilizeaza materialul. Altii sunt ca paianjenii, ocupati de a intinde panze din propria lor substanta. Intre cele doua extreme este un drum de mijloc intruchipat de albina, care strange materiale din numeroase si variate surse si care transforma si digera aceste materiale in cadrul activitatii colective. Pentru acest drum de mijloc pleda Bacon. El intelegea clar limitarile impuse de stricta colectare si atragea atentia in mod repetat asupra faptului ca filozofia empirica poate da nastere la tot atatea forme gresite ca si filozofia rationala, mai ales atunci cand filozofii empiristi se lasau prada generalizarilor facute in graba.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.