Istoria politicii statului modern si a statului feudal

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.16

nivel: Liceu

In epoca contemporana, definitiile date statului au pastrat elementele clasice ale conceptului. Profesorul Ion Deleanu apreciaza ca statul este, in sens restrictiv si concret, ansamblul organelor politice de guvernare si ca el desemneaza aparatul de directionare a societatii politice .

In statul modern, intemeiat pe principiile statului de drept, centralizarea joaca un jol asemanato[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria politicii statului modern si a statului feudal

In epoca contemporana, definitiile date statului au pastrat elementele clasice ale conceptului. Profesorul Ion Deleanu apreciaza ca statul este, in sens restrictiv si concret, ansamblul organelor politice de guvernare si ca el desemneaza aparatul de directionare a societatii politice .

In statul modern, intemeiat pe principiile statului de drept, centralizarea joaca un jol asemanator cu cel din monarhiile absolute, dar, evident, cu mijloace si obiective diferite. Avem in vedere ca aparatul statal centralizat reprezinta, in realitate, intreaga ratiune si serveste interesele generale ale acesteia. In Statele Moderne, centralizarea puterii si distribuirea ei de catre un centru unic de decizie nu se mai fac in beneficiul unei singure persoane, ci al intregului popor.

In Statul Modern (faurit dupa Revolutia Franceza din 1789), centralizarea politica a fost sustinuta nu numai de factorii politici si juridici, ci si de factorii economici. Intr-un sistem centralizat numai organele centrale sunt abilitate sa ia masuri legislative si decizii administrative pentru intreg teritoriul. Fiind o categorie socială extrem de complexă, noțiunea de stat este folosită în mai multe sensuri.

În sensul cel mai larg al cuvîntului, statul e organizatorul principal al activității unei comunități umane care stabilește reguli generale și obligatorii de conduită, organizează aplicarea sau executarea acestor reguli, în caz de necesitate, rezolvă litigiile care apar în societate. În sens restrîns și concret, statul este ansamblul autorităților publice care asigură guvernarea. Deseori în viața de toate zilele, cuvîntul stat e folosit și într-un sens mult mai restrîns, avîndu-se în vedere nu întregul ansamblu de organe de guvernare, ci un organ concret, cum ar fi, de exemplu Parlamentul, Guvernul, Curtea Supremă de Justiție.

Statul este o institutie avand ca suport o grupare de oameni asezata pe un anumit teritoriul delimitat, capabila de a-si determina singura propria competenta si organizata in vederea exercitarii unor activitati care pot fi grupate in functie: legislative, executive si jurisdictionala.

“STATUL A PRECEDAT SOCIETATEA”
Marc Bloch

Statul face parte din viata cotidiana: a-ti plati impozitul, a-ti îndeplini serviciul military, a trece frontiera, a incetini la semnul unui agent de circulatie, a-ti obtine permisul de conducere sau diploma de studii, a primi o subventie guvernamentala sau a fi decorat, sunt doar unele dintre multiplele manifestari ale statului.

Statul poate fi definit ca o organizare a puterilor ierarhizate, diferentiata de Societatea civila si dispunand de resurse specifice ( norme juridice, aparat administrativ) care-i permit sa-si exercte autoritatea pe un anumit teritoriu.

Progresul statului modern si sl politicii

Supravietuire feudala si particularisme locale:
Evolutia societatii omenesti releva o permanenta modernizare a Statului: de la faramitare la centralizare statala – in Franta din timpul lui Ludovic al XI- lea, in Anglia de la inceputul dinastiei Tudorilor ( finele secolului al XV- lea), in Spania domnia Isabellei de Castilla si alui Ferdinand de Aragon – si apoi la absolutismul monarhic, dupa ce o perioada de timp “monarhia starilor” reusise sa mentina un oarecare echilibru al puterilor, bazata pe principiul unei guvernari temperate. Semne ale schimbarilor sunt evidentiate de permanentzarea impozitelor si o armata prezenta, de catre functionarii din administratia locala si centrala si de controlul autoritatilor locale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.