Istoria politica a romanilor

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

La finalul anului 1877, principele Carol I a solicitat marelui duce Nicolae participarea reprezentantilor Romaniei la negocierile de armistitiu, pentru ca la 14 ianuarie 1878, Consiliul de Ministri sa hotarasca trimiterea unui delegat oficial al Romaniei la tratative. In acest sens, a fost desemnat colonelul Eraclie Arion care a primit la aceeasi data si instructiunile guvernului roman pentru a ne[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria politica a romanilor

La finalul anului 1877, principele Carol I a solicitat marelui duce Nicolae participarea reprezentantilor Romaniei la negocierile de armistitiu, pentru ca la 14 ianuarie 1878, Consiliul de Ministri sa hotarasca trimiterea unui delegat oficial al Romaniei la tratative. In acest sens, a fost desemnat colonelul Eraclie Arion care a primit la aceeasi data si instructiunile guvernului roman pentru a negocia cu delegatii Portii conditiile armistitiului si preliminariile pacii intre Romania si Imperiul Otoman.

A fost vizata recunoasterea independentei Romaniei care sa asigure tarii noastre atat in fata Portii cat si in fata celorlalte puteri, "pozitiunea unui stat suveran", pana la incheierea tratatelor speciale, supusii romani bucurandu-se in Imperiu de toate drepturile garantate supusilor celorlalte state europene; radierea tuturor cetatilor situate pe tarmul turcesc al Dunarii, incepand cu cetatea Ada Kale, retrocedarea gurilor Dunarii pana la bratul Sf. Gheorghe inclusiv, "conform drepturilor noastre vechi de posesiune", "o indemnitate de resbel de una suta milioane", ocuparea de catre armata romana, pana la definitiva incheiere a pacii a cetatilor Nicopole, Rahova, Lom Palanka si Vidin, precum si tot litoralul Dunarii cuprins intre aceste cetati.

"In caz de a nu se admite participarea Romaniei la negocierile armistitiului si la acele ale pacii, delegatul roman va declara ca se va considera ca nul si neavenit orice act care ne-ar privi si la care nu am participat". Colonelul Arion, insa, nu a participat la discutii.
In raportul generalului Iancu Ghica, trimisul extraordinar al Romaniei la Petersburg, din 26 ianuarie 1978 catre Mihail Kogalniceanu, era specificat faptul ca Imperiul Rus avea "intentia de a relua partea din Basarabia pana la Chilia", dand in compensatie Romaniei, Delta Dunarii si Dobrogea pana la Kiustendje.

Parlamentul Romaniei a votat la 7 februarie 1878, o motiune prin care si-a exprimat hotararea de a mentine integritatea teritoriului romanesc, ministrul de Externe al tarii, in memoriul inaintat agentilor diplomatici ai Romaniei la 9 martie 1878, considerand stapanirea Dobrogei, fara malul stang al Dunarii, "o incurcatura, o povara si poate un pericol permanent". La 3 martie 1878, la San Stefano a fost semnat tratatul de pace, prin care Poarta a recunoscut independenta Muntenegrului, Serbiei si Romaniei.

Conform articolului 5, "pana la incheierea unui tratat direct intre Turcia si Romania, supusii romani se vor bucura in Turcia de toate drepturile asigurate supusilor celorlalte Puteri europene". La articolul 19 era specificat faptul ca "Luand in considerare greutatile financiare ale Turciei, si in acord cu dorinta M.S. Sultanul, Imparatul Rusiei consimte sa inlocuiasca plata a mare parte din sumele datorate prin cesiunea urmatoarelor teritorii: Sangeacul Tulcea, adica districtele (cazalele) Chilia, Sulina, Mahmudia, Isaccea, Tulcea, Macin, Babadag, Harsova, Kustenge si Medgidia impreuna cu insulele din Delta si Insula Serpilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.