Istoria politica a Greciei antice pana la moartea lui Alexandru cel Mare

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.45

nivel: Liceu

Forma de guvernare a cetatii stat a avriat de le regalitatea la guvernare aristocratica, oligarhica, tiranica, democratica, aceasta din urma fiind cea mai evoluata.Cat priveste intinderea cetatii stat, se stie ca Atena acoperea cu autoritatea sa Attica, organizata in districtele rurale, pe o intinedre de 2500 km2 , Corint, 880 km2, Argos, 1400 km2, in timp ce 22 de orase din Phocida aveau impreuna[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria politica a Greciei antice pana la moartea lui Alexandru cel Mare

Forma de guvernare a cetatii stat a avriat de le regalitatea la guvernare aristocratica, oligarhica, tiranica, democratica, aceasta din urma fiind cea mai evoluata.Cat priveste intinderea cetatii stat, se stie ca Atena acoperea cu autoritatea sa Attica, organizata in districtele rurale, pe o intinedre de 2500 km2 , Corint, 880 km2, Argos, 1400 km2, in timp ce 22 de orase din Phocida aveau impreuna 1650 km2 .

Este cert ca monarhia (puterea unui rege) s-a pastrat in Arcadia, Epir, Laconia, Macedonia, in timp ce la Atena in 683 a. Chr. Regele a fost alungat, un simplu magistrat purtand titlul de basileus-rege, avand doar atributiile cultului [4].In regiunile unde regii au fost alungati, in locul lor au fost instalati magistrati alesi prin vot de adunarea poporului, din randul marilor familii aristocratice. Uneori doar o familie sau doua aveau privilegiul de a-i da pe magistratii cetatii, caz in care avem de a face cu o guvernare oligarhica.

Alungarea tiranilor era urmata, de obicei de instaurarea unei conduceri aristocratice sau oligarhice, fie de instalarea unei conduceri democratice asa cum se va intampla la Atena.Epoca arhaica este perioada in care se va constitui panteonul grec. El reprezinta o sinteza a vechilor culte mediteraneene, miceniene, la care se adauga influente ulterioare venite pe filiera tracica si egipteana. Se considera ca aristocratii micenieni sunt cei care au instituit un cult oficial, care sta la baza crearii conceptiei despre marii zei din Olimp. Zeii cei mai importanti pentru greci au fost:

Zeus, zeul cerului si stapanul zeilor, urmat de Hera, sotia sa, zeita casniciei, Afrodita, zeita dragostei si a iubirii, Hermes, vestitorul zeilor, protectorul calatoriilor, negustorilor, Ares, zeul razboiului, Poseidon, zeul marii, Atena, zeita intelepciunii, Apollo, zeul luminii, Hades, zeul infernului, Hephaistos, zeul mestesugarilor, Demeter, zeita fertilitatii. Pe filiera tracica a fost adorat zeul Dionysios, zeul vinului, pe filiera egipteana, zeul Sarapis, zeu al oracolelor.

Trei dintre cele mai puternice cetati-state erau Atena, Sparta si Corintul. Cea mai importanta dintre acestea era Atena, locul de nastere al culturii si democratiei, o cetate celebra in toata lumea antica pentru frumusetea sa [5]. Atena va deveni cea mai importanta cetate a lumii grecesti, condstruind doua ligi politice in 478 a.Chr. si 378 a.Chr.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.