Istoria piramidelor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.58

nivel: Facultate

Piramidele aveau rolul sa protejeze trupurile regilor si bijuteriile lor, mobilierul si alte obiecte care urmau sa fie folosite in viata de apoi. Piramidele pentru regine erau mai mici. Complexele de piramide cuprindeau un templu funerar legat printr-un drum pietruit de un templu din vale, unde se efectuau ritualurile funerare. Dupa moarte, corpul regelui era imbalsamat cu grija. In cursul acestei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria piramidelor

Piramidele aveau rolul sa protejeze trupurile regilor si bijuteriile lor, mobilierul si alte obiecte care urmau sa fie folosite in viata de apoi. Piramidele pentru regine erau mai mici. Complexele de piramide cuprindeau un templu funerar legat printr-un drum pietruit de un templu din vale, unde se efectuau ritualurile funerare. Dupa moarte, corpul regelui era imbalsamat cu grija. In cursul acestei proceduri anevoioase, se indepartau creierul si viscerele ,cadavrul era conservat in lesie si infasurat cu panza de in.

Toata procedura era insotita de citirea unor texte sfinte si gesturi ceremoniale. Dupa 70 de zile, mumia era depusa in camera mortuara.O barca a fost gasita langa piramida lui Khufu si se crede ca a fost folosita pentru a duce trupul regelui in templul din vale. Exista probabil si o legatura simbolica intre aceasta barca si barca solara in care, conform mitologiei egiptene, zeul soarelui calatorea pe cer in timpul zilei. Religia solara a fost importanta in timpul Dinastiilor A Patra si A Cincea, si este foarte probabil ca piramidele sa fi fost un simbol solar.

Dimensiunile uriase ale piramidelor Dinastiei a IV - a si imensele resurse care au facut posibila construirea lor reprezinta masura puterii si bogatiei faraonilor din acea perioada. Cultul zeului soarelui Ra; capatase o importanta din ce in ce mai mare, astfel ca, din vremea lui Khafre , faraonul era denumit ,, Fiu al lui Ra '' . Templele de la Heliopolis, centrul de cult, se numarau printre cele mai influente din Egipt si in timpul Dinastiei A Cincea ( aprox. 2494-2345 i.H. ), preoti de aici ajunsesera foarte puternici .

Pozitia faraonului a slabit, iar mormintele regale au inceput sa fie mai mici. Unii conducatori au construit temple ale soarelui. Dar pe la sfarsitul acestei Dinastii, cultul nu a mai crescut si s-a limitat.
Nobilii primeau multe cadouri de la rege si erau inmormantati cat mai aproape de piramida regala. La Giza exista siruri de morminte ,, mastaba '' pe care sunt inscrise numele nobililor si viata lor le este descrisa.

Dar treptat, pe masura ce puterea regala a scazut, autoritatea curtenilor s-a marit . Nobilii si guvernatorii au devenit mult mai importanti. Din ce in ce mai des, nomarhii au cerut sa fie ingropati in morminte sapate in stanca , pe varfuri muntoase din regiunile in care au trait si guvernat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.