Istoria monahilor din Egipt

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Drept urmare, dorinta de placere trupeasca punea stapanire pe el si, prin ganduri pacatoase, incepea sa-l intoarca spre lume. Totusi, pentru moment, se retinea pana a doua zi, revenea la nevointa obisnuita, isi facea rugaciunile, canta imnele duhovnicesti. Cand, in cele din urma intra in pestera, gasea- desigur-pe masa painea pregatita, dar nu asa de bine coapta si nici asa de alba, ci intr-un fel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria monahilor din Egipt

Drept urmare, dorinta de placere trupeasca punea stapanire pe el si, prin ganduri pacatoase, incepea sa-l intoarca spre lume. Totusi, pentru moment, se retinea pana a doua zi, revenea la nevointa obisnuita, isi facea rugaciunile, canta imnele duhovnicesti. Cand, in cele din urma intra in pestera, gasea- desigur-pe masa painea pregatita, dar nu asa de bine coapta si nici asa de alba, ci intr-un fel mai neglijent facuta. Se mira de ea si-n minte i se isca oarecare tristete. Totusi gusta din ea si se intrema.

Ajunge intr-a treia noapte si raul iarasi il prinde si mai tare, de trei ori mai cu putere. Mintea ii era mai sprintena spre ganduri rele si-i contura aceleasi inchipuiri, anume ca, daca o femeie ar fi langa el, s-ar culca cu ea. O avea inaintea ochilor si i se parea ca a si pacatuit cu ea. Cu toate acestea, a treia zi iesi din pestera pentru obisnuita lui activitate: rugaciunea si cantarea duhovniceasca. Nu mai putea insa pastra curatia gandurilor. Tulburat continuu in toate chipurile, era plin de-ngrijorare, aruncand ici si colo priviri fixe. Amintirea gandurilor persistente din timpul noptii ii sfarama unitatea evlavioasei lui meditatii.

Seara insa tot intra in pestera, caci avea nevoie de paine. O gasea asezata cum trebuie pe masa, dar ca roasa de soareci si de caini, cu o prapadita de coaja pe dinafara. In situatia aceasta ofta si plangea, dar nu cat ar fi trebuit si nu cu indestulare, ca sa inabuse raul. Si fiindca nu mancase cat ar fi trebuit, nu putea sa mai doarma.
Gandurile rele il atacau in haite, il inconjurau din toate partile, nu-ncetau sa-l razboiasca in suflet. In acest inversunat camp de lupte, il capturau si-l impingeau spre viata din lume. Se ridica si porneste spre tinuturile locuite, calatorind noaptea spre pustie.

Cand s-a luminat de ziua era inca departe de tinuturile locuite, soarele arzator il coplesea, era mort de oboseala. Se uita, roteste privirea in toate partile, poate va vedea vreo manastire, unde sa poposeasca spre a-si reface puterile.Ceea ce s-a si intamplat. Cativa monahi evlaviosi l-au cules de pe drumuri si, considerandu-l adevarat calugar, i-au spalat fata si picioarele. Apoi facand ei obisnuita rugaciune, i-au pregatit masa si l-au poftit cu dragoste ca sa manance din merindele servite ocazional. Cand s-a revigorat, fratii i-au cerut sa le spuna cateva cuvinte pentru mantuire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.