Istoria mineriadelor din anii 1990-1991

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Un grup de manifestanti forteaza intrarea in sediul Guvernului. Slabiciunea fortelor de ordine care aparau Guvernul, precum si insistenta ciudata a unor grupuri de persoane inarmate cu rangi, topoare si bite, determina patrunderea acestora in sediul Guvernului. In interiorul cladirii se comit violente: se sparg geamuri, se distrug mobile si documente, se forteaza birouri. O parte dintre manifestan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria mineriadelor din anii 1990-1991

Un grup de manifestanti forteaza intrarea in sediul Guvernului. Slabiciunea fortelor de ordine care aparau Guvernul, precum si insistenta ciudata a unor grupuri de persoane inarmate cu rangi, topoare si bite, determina patrunderea acestora in sediul Guvernului. In interiorul cladirii se comit violente: se sparg geamuri, se distrug mobile si documente, se forteaza birouri. O parte dintre manifestanti dezaproba actiunea de asediu asupra sediului guvernamental, scandind: "Fara violenta".

- Sint cautati membrii Guvernului, dar nu este gasit decit vice-prim-ministrul Gelu Voican Voiculescu, pe care manifestantii au vrut sa il arunce peste balcon. Armata restabileste ordinea. Jean Moldoveanu, seful Inspectoratului General al Politiei anunta ca au fost arestate 102 persoane, din care 12 cu cazier judiciar, multi in stare de ebrietate, au fost raniti 15 militari in termen si 6 politisti.

- Spre seara sosesc circa 4.000 de mineri din Valea Jiului. Deoarece situatia era deja sub controlul fortelor de ordine, ei isi exprima in termeni duri dezaprobarea fata de evenimentele din Capitala si promit sa revina ori de cite ori se vor repeta asemenea evenimente.
- Ion Iliescu declara ca "elementele turbulente si infractoare care s-au dedat la acte de violenta" vor fi aspru pedepsite.

- Biroul Executiv al CPUN condamna si incidentele si face apel la luciditate si liniste, apel care ii vizeaza si pe mineri. Radu Cimpeanu declara ca demonstratia, initial pasnica, a fost deturnata si manipulata, dar nu poate fi decit satisfacut pentru ca "PNL nu a avut nici o contributie in acest sens. Numerosi reprezentanti ai opozitiei si ai presei independente sustineau ca a fost vorba de o provocare initiata si condusa de Securitate si de Guvern.

A treia mineriada: 13-15 iunie 1990 Scopul minerilor a fost de a imprastia manifestantii si grevistii foamei ce blocau de doua luni Piata Universitatii. Minerii se dedau la violente impotriva studentilor si a cetatenilor ce li se par a fi intelectuali. Sint atacate sediile partidelor de opozitie. La sugestiile minerilor, politia opereaza arestari ale persoanelor participante la protestele din Piata Universitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.