Istoria gandirii juridice

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.85

nivel: Facultate

De asemenea, desi civilizatia mesopotamiana se poate lauda cu vechi si faimoase coduri de legi- Codul regelui Hamurabi (1800iHr.) si legile lui Eshnuna-, doar grecii si-au pus problema raportului dintre lege si justitie intr-un mod obiectiv, fiind cuprinsa in literatura ce a devenit de atunci parte a unei continui traditii europene. De aceea, acesta este motivul pentru care istoria gandirii juridi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria gandirii juridice

De asemenea, desi civilizatia mesopotamiana se poate lauda cu vechi si faimoase coduri de legi- Codul regelui Hamurabi (1800iHr.) si legile lui Eshnuna-, doar grecii si-au pus problema raportului dintre lege si justitie intr-un mod obiectiv, fiind cuprinsa in literatura ce a devenit de atunci parte a unei continui traditii europene. De aceea, acesta este motivul pentru care istoria gandirii juridice europene trebuie sa inceapa cu grecii.

Lumea cunoscuta pe atunci, privita prin ochii grecilor din sec.V-IViHr., se contura salbatica si lipsita de civilizatie. Romanii, o alta mare civilizatie a Antichitatii, erau in vremea lui Pericle doar locuitorii inca destul de primitivi ai unei mici asezari, numita Roma si vorbitori ai unui dialect italic, latina. Contactul acestora cu civilizatia greaca are loc relativ devreme, in mod indirect, prin intermediul etruscilor, cat si direct, prin contactul cu numeroasele colonii grecesti din sudul peninsulei, ce datau din sec. VIII iHr..Grecii, in schimb nu par a fi deloc interesati de existenta acestui mic popor bataios.

Nici treptata cucerire a peninsulei italice, nici razboaiele cu Cartagina, nu par a disturba meditatia greaca. Singurul eveniment demn de remarcat, pare a fi fost cucerirea Romei de catre gali in 387 iHr..Restul Europei, le apare grecilor ca un pustiu salbatic locuit de ceea ce ei numeau barbaroi, din randul carora faceau parte atat scitii de la Marea Neagra, cat si diversele triburi celtice, care locuiau cea mai mare parte a centrului si vestului Europei.

In ceea ce priveste propria lor organizare politica, trebuie remarcat faptul ca acest popor vorbitor al diverselor dialecte elene, identificat prin afinitati culturale comune, se prezenta in sec.VII-IV, ca fiind organizat intr-o serie de mici cetati (polis), ce acopereau teritoriul Greciei continentale, insulele Marii Egee, coasta Asiei mediteraneene, precum si coastele Siciliei si sudului Italiei. Aceste cetati erau adevarate entitati politice independente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.