Istoria filosofiei contemporane

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.33

nivel: Facultate

Michel Foucault a fost o personalitate complexa ce cu greu poate fi incadrata intr-o tipologie umana, iar opera sa cu greu poate fi subsumata unui current cultural, unei tendinte in filozofie, epistemologie, istoria ideilor s.a. A fost un tip preocupat de multe probleme. L-a interesat tiparele institutionale pe care nebunia din "foc sacru" cum era vazuta in Renastere a devenit boala in secolele XV[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria filosofiei contemporane

Michel Foucault a fost o personalitate complexa ce cu greu poate fi incadrata intr-o tipologie umana, iar opera sa cu greu poate fi subsumata unui current cultural, unei tendinte in filozofie, epistemologie, istoria ideilor s.a. A fost un tip preocupat de multe probleme. L-a interesat tiparele institutionale pe care nebunia din "foc sacru" cum era vazuta in Renastere a devenit boala in secolele XVII - XVIII.

L-a inspirit istoria sexualitatii vazuta de el ca un fapt istoric, a analizat realitatiile dinte placere, putere si adevar si a cantarit modalitatile prin acre o societate la un moment dat dezvolta procedee de limitare a deiscursului. Nu a obosit sa cerceteze raporturile pe care sexualitatea produce cunoastere, atunci sexualitatea poate fi privita ca un obiect politic si epistemic.

L-a fascinate binomul putere - adevar si i-a urmarit traseul cultural inca de la inceputurile culturii grecesti cand, de exemplu in scierile lui Homer, adevarate erau doar spusele celor puternici, iar detinerea puterii fonda credibilitatea unui discurs. Platon a fost primul care a devalorizat discursul puterii (tiranul, sofistul) si-l taxeaza drept unul ignorat si obscure aperand o disjuncit paguboasa intre stiinta si putere. Astfel daca puterea a produs si va produce intotdeauna discursuri ce manipuleaza contextual cultura umana apare ca o retea vizibila a tipurilor de experienta la care sunt supusi indivizii la un moment dat.

Michel Foucault a fost tipul de ganditor ca nu a crezut in universalii antropologici cu alte cuvinte nu a cazut in capcana de-a crede in obiectivitate, in postulate eterne a refuzat sa asocieze universalul si obiectivul cu necesarul, perspectivele locale si partiale cu reguli si ritmuri imuabile. Astfel daca orice tip de experienta umana are un character istoric si este efectul unui discurs contextual, atunci viata umana poate fi conceputa ca un support pasiv de inscriptionare pe care istoria ne-o inoculeaza nca de la inceputurile ei.

Mai mult, Foucault a dezvoltat o critica antimetafizica a construirii subiectului in filosofia moderna. Subiectivitatea nu i-a parut ce un dat, iar identiatea finite umane ca si in cazul lui Giles Delueza a fost interpretata drept un "simulacru" un efect "optic" al diferentei si repetitiei. Astfel daca omul este un effect al unor evenimente discursive locale urmand postulatul hermeneuticii lui Gademar "Fiinta care poate fi inteleasa este limbaj".

Au fost populare in epoca dezbaterile sale cu filosoful si lingvistul Noam Chomsky. In text "Ce sunt luminile", Foucault incearca sa de-a un raspuns lucrarii cu aceelasi titlu a lui Immanuel Kant. Un periodic geman a publicat in decembrie 1784 un raspuns la intrebarea "Ce sunt luminile?" iar acest raspuns ii apartine lui Kant. Textul lui Kant desi minor adduce o intrebare in istoria gandirii la care filosofia moderna nu a fost capabila sa raspunda.

Pentru Foucault luminarea inseamna ansamblul de evenimente politice, economice, sociale culturale si institutionela. Foucault vede o legatura intre acest scurt text a lui Kant si cele trei Critici. Luminarea este descrisa ca moment in care umanitatea ajunge sa se foloseasca de propria ratiune fara a se supune vremii. Pentru a determina ce putem cunoaste, ce trebuie sa faca si ce spera acest mic text se refera la raspantia dintre reflectia cristica si reflectia asupra istoriei.

Foucault caracterizeaza atitudinea de modernitate printr-un exemplu: Boudelaire. Modernitatea fiind o constiinta discontinuitatii timpului: rupture fata de traditie, sentimental de noutate, vointa de a "eroiza" prezentul. Modernitatea nu reprezinta doar o forma a raportarii la present ci si o modaliate a raportului pe care trebuie sa-l stabilim cu noi insine, a fi modern inseamna a te lua pe tine insuti, ca obiect al unei elaborari complicate se dure, omul modern este cel care cauta sa se inventeze pe sine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.