Istoria economica

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

La inceputul sec 19, lumea germana este formata din aporx 300 de formatiuni statale. Acest lucru era un handicap al vietii economice. Se pastrau multe caracteristici medievale, precum mestesugaritul si manufacturile, avand in comun limba religia si obiceiurile.
Din initiativa Prusiei, se formeaza Zollvereih'ul (uniune vamala) in 1819. Aceasta uniunea vamala permita libera circulatie a marfu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria economica

La inceputul sec 19, lumea germana este formata din aporx 300 de formatiuni statale. Acest lucru era un handicap al vietii economice. Se pastrau multe caracteristici medievale, precum mestesugaritul si manufacturile, avand in comun limba religia si obiceiurile.
Din initiativa Prusiei, se formeaza Zollvereih'ul (uniune vamala) in 1819. Aceasta uniunea vamala permita libera circulatie a marfurilor, libera circulatie a capitalurilor si libera circulatie a persoanelor.

Pe fundalul Zollvereih-ului, se produce revolutia ind in Germania. Se adopta succcesiv (1851-1852) doua legi de reforma agrara. Ele se refera la luarea dreptului de folosinta a pamantului celor care erau mari proprietarii de domenii feudale. Se instituie proprietatea capitalista pe tot domeniu feudal. Uni emigreaza spre America, pentru o viata mai buna. Se fac exploatatii de tip ferma, iar productia obtinuta era orientata spre piata.

Prentru a incuraja agricultura, statul prusac impune anumite masuri, da al caror rezultat se remarca 2-3 secole mai tarziu. Astfel, se infiinteaza scolile de iarna. Aceste scoli trebuiau neaparat absolvite de proprietatii unor terenuri mai mari de 50 ha. Daca nu absolveau, dupa 2 ani de cand aveau pamantul, statul avea drept asupra pamantului sau, altfel spus, drept de preeptiune. Cursurile erau sustinute de profesori universitari itineranti, organizate pe parohii, cateodata si in biserica daca nu aveau.

Una dintre masuri ar fi finantarea in totalitate a universitatilor cu profil agricol si modernizarea fermelor. Statul prusac incurajeaza cooperatia. In Rusia, Lenin ia termenul, scoate continutul german si il introduce pe cel bolsevic. Toate aceste masuri determina o agricultura de tip intensiv: oferta mare, pret mic.
Referitor la demografia germana, rata natalitatii ajunge la 33%, avand o populatie educata si civilizata, femeia cizelandu'se. Politica statului prusac se sistematizeaza.

Industria grea incepe sa ia proportii covarsitoare, care pana la sfarsitul secolului o intrece pe cea engleza: siderurgie, metalurgie, constructia de masini militare. Germanii aveau o piata de desfacere asigurata, erau intreprinderi mari si foarte mari subventionate de stat. Aplicatiile civile provenea din cele militare (automobilul). Capitalul este centralizat. Se instituie departamente de cercetare stiintifica pentru intensificarea procesului. Apare motorul diesel folosite la primele submarine germane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.