Istoria doctrinelor

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Numele doctrinei evoca libertatea umana ca valoare fundamentala promovata, a carei teorie era ca individul sa beneficieze de o liberatate deplina in raport cu statul si societatea. La sfirsitul evului mediu si inceputul epocii moderne au fost teoretizate ideile care au prefigurat doctrina liberala. Doctrina s-a dezvoltat in legatura cu revolutia industriala, motiv pentru care s-a sustinut ca liber[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria doctrinelor

Numele doctrinei evoca libertatea umana ca valoare fundamentala promovata, a carei teorie era ca individul sa beneficieze de o liberatate deplina in raport cu statul si societatea. La sfirsitul evului mediu si inceputul epocii moderne au fost teoretizate ideile care au prefigurat doctrina liberala. Doctrina s-a dezvoltat in legatura cu revolutia industriala, motiv pentru care s-a sustinut ca liberalismul constituie echivalentul dezvoltarii capitalismului, pentru ca a raspuns cel mai bine scopurilor pe care si le-a propua burghezia.

Liberalismul a promovat si revendicari universale ca: egalitate in fata legii, stergerea privilegiilor, libertatea de gindire si exprimare, libertatea intrunirilor si asocierilor sau guvernamintul reprezentativ.S-a observat relatia dintre liberalism si "utilitarismul" burghez, ai carui promotori (Hobbs) au subliniat dezideratul subordonarii intregii politici de stat, utilului.
Scoala utilitaristilor, cu teoreticieni ca J.Bentham, a incercat sa demonstreze ca daca s-ar inlatura anumite abuzuri, n-ar mai exista nici un motiv ca libera initiatica sa aduca fericire cit mai multor oameni.

J.Bentham (1748-1832, fondator englez al doctrinei liberale) a incercat sa elaboreze principiile teoretice ale mentinerii concurentei, sustinind ca singurul mobilul care trebuie sa calauzeasca actiunea doctrinarilor politici trebuie sa fie utilul.Se contureaza in sec.XVI si inceputul sec.XVII, inceputurile se leaga de Machiavelli, considerat drept intemeietorul acestei doctrine pentru ca a desacralizat politica si a teoretizat separarea intre biserica si stat, intre religie si politica.Montaigne (1533-1592), in lucrarea "Eseuri", a afirmat dreptul omului la libertate, drept despre care se considera ca se intemeiaza pe cunoasterea naturii si pe cunoasterea de sine.

Descartes (1596-1650), in lucrarea "Discurs asupra metodei" (1637) sublinia ca pentru a-si dobindi liberatatea, oamenii trebuie sa cunoasca rational si sa accepte legile naturii.Un al doilea moment in istoria liberalismului a fost marcat in sec.XVII si sec.XVIII, prin opera teoretica a lui T.Hobbes, J.Locke, Montesquieu, J.J.Rousseau.
In lucrarea "Leviathan", T.Hobbs si-a expus doctrina privind intemeierea societatii si guvernarii legitime, aratind :
necesitatea unei conduceri centrale autoritare pentru a se evita "discordia si razboiul civil". -- - ca viata lipsita de guvernare, conditie pe care a denumit-o "stare naturala", conduce inevitabil la conflicte, la un razboi al tuturor impotriva tuturor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.