Istoria civilizatiilor

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Pozitivismul se prezinta ca o stiinta in care omul este obiect istoric. Aceasta convingere s-a nascut la Comte, apoi a fost intarita prin publicarea Introducerii la studiul medicinei experimentale (1865) a lui Claude Bernard. In Curs de filozofie pozitiva (1830-1842), Comte afirma ca totul se supune stiintei, inclusiv arta. Pozitivismul se apropie si de o religie a umanitatii, asa cum apare in Sis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria civilizatiilor

Pozitivismul se prezinta ca o stiinta in care omul este obiect istoric. Aceasta convingere s-a nascut la Comte, apoi a fost intarita prin publicarea Introducerii la studiul medicinei experimentale (1865) a lui Claude Bernard. In Curs de filozofie pozitiva (1830-1842), Comte afirma ca totul se supune stiintei, inclusiv arta. Pozitivismul se apropie si de o religie a umanitatii, asa cum apare in Sistem de politica pozitiva ( 1852-1854), bazata pe dragostea de aproape si pe transformarea radicala a unei societati in care individualismul ar fi inlaturat.
Hyppolyte Taine si Rasa

Hyppolyte Taine (1828-1893) redacteaza lucrarea Oroginile Frantei contemporane (1875-1893), in care studiaza istoria Frantei in functie de factori determinanti, care, dupa el, ar constitui specificitatea franceza; rasa, momentul si mediul. Ansamblul societatii este analizat ca fiind un produs pur al trecutului si al caracterului national, care dau nastere Frantei contemporane.

Apropiat de Zola in dorinta de a scrie o istorie naturala a poporului francez, el se indeparteaza total de cauzele evolutiei. Pentru Taine, toate doemniile de la sfarsitul sec. al XIX- lea, ilustrate de Stat, Biserica, arta, literatura, filozofie, existau deja ca factori potentiali in zorii acestui secol. Primejdia care determina sfaramarea ritmului acestei evolutii si a armoniei este reprezentat de revolutiile prea bruste.

Pragmatismul Anglo-saxon
Se leaga direct de pozitivismul si determinismul lui Taine. Este reprezentat de englezul J.S.Mill (1806-1873) si de americanii W. James (1842-1910) si J. Dewey (1859-1952).J.S.Mill considera cautarea fericirii drept cauza determinanta a oricarui act W. James prelungeste aceasta reflactie la lumea ideilor: ele nu sunt juste decat atunci cand prelungesc existenta. Aceasta ultima conceptie sufera o modificare in scrierile lui Dewey, care confera adevarului un criteriu mai pragmatic, rentabilitatea: o gandire nu este interesanta decat daca ea constituie sursa unui profit cat mai mare.

4.1.2 Darwinismul
Originea speciilor
Puternic influentat de aplicarea pozitivismului la stiintele naturii, Charles Darwin (1809-1882) scrie in 1859 opera sa de baza, Originea speciilor prin selectie naturala sau pastrarea raselor favorizate in lupta pentru existenta. Natura umana si consolatoare a romanticilor devine insensibila si nemiloasa. Conceptia pozitivista a progresului devine aici teorie a evolutiei, speciile cele mai adaptate si mai robuste supravietuiesc, in timp ce celelalte dispar.

In termen de adaptare, cel mai puternic supravietuieste celui mai slab, omul fiind pentru Darwin o dovada evidenta, asa cum sustine in Descendenta omului si selectia sexuala (1871), care a suscitat o vie controversa teologica, intrucat se neaga actul creatiei originare de catre Dumnezeu.

Inflorirea stiintelor naturii
Intaietatea lor in doemniul stiintific nu inceteaza sa se impuna incepand cu anii 1870. Separate de filozofie la inceputul secolului al XIX-lea, ele obtin primele catedre universitare. De acum inainte, stiintele naturii nu mai sunt o anexa a filosofiei, destinata sa adune toate domeniile stiintifice prin grija pentru exactitate si prin experimentele lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.