Istoria calculatorului personal

2x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.94

nivel: Liceu

În anii 1960 a apărut un nou tip de calculatoare: minicalculatoarele. Aceste mașini erau mai ieftine, mai mici, nu avea nevoie de aer condiționat și erau mult mai ușor de folosit (cel puțin după standardele acelor timpuri) față de mainframe-uri. În față ereziei, preoții mainframe-urilor s-au înfiorat. Deținerea unui mainframe era problema corporației, datorită cheltuielilor necesare, dar un depart[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria calculatorului personal

În anii 1960 a apărut un nou tip de calculatoare: minicalculatoarele. Aceste mașini erau mai ieftine, mai mici, nu avea nevoie de aer condiționat și erau mult mai ușor de folosit (cel puțin după standardele acelor timpuri) față de mainframe-uri. În față ereziei, preoții mainframe-urilor s-au înfiorat. Deținerea unui mainframe era problema corporației, datorită cheltuielilor necesare, dar un departament putea avea propriul minicalculator, pentru că acesta nu necesita spații speciale sau specialiști necesari unui mainframe. Pe scurt, minicalculatoarele erau ieftine.

Această dezvoltare a dus la apariția unui nou personaj pe scena calculatoarelor. Minicalculatoarele au adus la înlocuirea programatorilor de mainframe, curați și bine îmbrăcați, cu o nouă specie de programatori. Minicalculatoarele au început să fie introduse în universități și alte instituții de învățământ, pentru că erau ieftine. Ele erau accesibile și proiectate pentru a putea suporta modificări ulterioare, ceea ce a atras un grup de entuziaști cunoscuți sub numele de hackeri. Acești hackers nu sunt identici cu cei din zilele noastre. Acei hacker-i erau plini de entuziasm față de calculatoare, oameni care voiau să facă programe mai bune, mai rapide și mai ,,elegante".

Din rândurile lor s-au ridicat o parte din oameni care au făcut revoluția calculatoarelor personale. Piața minicalculatoarelor a crescut repede. Imediat ce departamentele puteau justifica nevoia minicalculatorului, acesta era instalat. Acesta a fost momentul când DEC (Digital Equipment Corporation ) a devenit a doua mare companie producătoare de calculatoare din lume.

În privința îmbunătățirilor aduse programelor, gama funcțiilor care pot fi realizate a crescut. Un minicalculator poate fi folosit simultan de mai mulți utilizatori, cu ajutorul unui procedeu de împărțire a timpului de folosire a procesului numit time-sharing. Astfel, fiecare utilizator poate să prelucreze date, să creeze programe sau să utilizeze, ca și când ar fi singurul utilizator. Acest sistem a fost introdus și în tehnologia de realizare a mainframe-urilor. Sisteme sofisticate de time-sharing, cu componente disc mai puternice și programe mai sofisticate, au fost dezvoltate în același timp pentru mainframe-uri.

Aceasta era piața calculatoarelor în anii Ž70: mainframe-uri și minicalculatoare erau prezente în toate companiile și principalele departamente. Pentru sacinile pe care le puteau rezolva în moduri în care le rezolvau, erau bune. Au adus metode noi și eficiente în birouri și au făcut afacirele mai eficiente. Totuși, au eșuat în mărirea productivității personale (în creșterea eficienței personalului, nu a corporațiilor).

Apariția calculatoarelor personale

La mijlocul anilor Ž70 a apărut o nouă tehnologie: miniprocesorul. Acesta folosea multe tranzistoare conectate pe o pastilă de siliciu pentru a realiza un dispozitiv de calcul.
Primele microprocesoare au fost, după standardele actuale, destul de simple. Primul microprocesor, devine cunoscut ca 4004, a fost proiectat pe patru biți de către inginerul Marcian E. ,,Ted" Hoff de la Intel, în anul 1969. Clientul care i-a comandat lui Intel microprocesorul a fost o firmă japoneză, care a dat faliment în 1970; după aceasta Intel nu se putea hotărî dacă să lanseze sau nu circuitul pe piață. L-au lansat, și în 1974 existau mai mult de 19 tipuri de microprocesoare pe piață, inclusiv Intel 8088, cel care va deveni trambulina actualelor calculatoare personale.

Microprocesoarele au fost inițial folosite drept controler - dispozitive de control - pentru mașini de spălat veselă și frigidere. Producătorii și proiectanții de calculatoare nu au pierdut ocazia dată de potențial acestor dispozitive de a fi folosite drept calculatoare.
8080, Z80, CP/M

Primele succese ale pieței au fost microprocesorul Intel 8080 și noul sistem de operare numit CP/M-80 scris pentru acest cercuit. CP/M-80 a fost creat în 1975 de Gary Kildall, fondatorul și președintele companiei Digital Research - primul producător al unui sistem de operare pentru microcalculatoare. Astăzi, compania este o divizie a lui Novell Inc. - cea mai mare companie în domeniul sistemelor de operare în rețea.

CP/M este prescurtat de la Controlul Programului/Microcalculatorului - cel mai sugestiv nume de produs, dacă mai existase unul, de până atunci. Acest sistem de operare a fost, la acea dată, extraordinar. Dacă aveai un sistem 8080 sau Z80, cu sistem de operare CP/M, cu 64 kilobiți de RAM și o pereche de unități de disc flexsibil de 8", aveai ,,ultimul strigăt" al modei calculatoarelor și îl făceai verde de invidie pe orice pasionat. Un singur lucru le putea depăși invidia și cîștiga ura: să ai un disc și o imprimată; ambele necesitau o cheltuială exorbitantă.
Discurile acelor timpuri merită puțină atenție. Primul tip larg răspândit împreună cu microcalculatoarele aveau discuri de 14" (comparați-le cu cele de 3,5" disponibile astăzi) și un timp de acces suficient pentru o pauză de cafea.

Biți Apple

Apple Computer, binecunoscută ca avându-și începuturile într-un garaj, a apărut în 1976. Apple a fost fondată de legendarii Steve Jobs și Steve Wozniack, și este recunoscut drept compania care a pus bazele industriei calculatoarelor personale. Deși povestea lui Visilac și a calculatorului Apple II este bine cunoscută, merită să o spunem încă o dată, pentru că arată motivele care au generat revoluția calculatoarelor personale.

La mijlocul anilor `70, dacă doreai să faci încercări de genul ,,și dacă" calculând pe mainframe, trebuia să scrii un program, să-l depanezi, să încerci un set de date, să verifici rezultatele, să încerci un set de date mai complex s.a.m.d. Era un procedeu cel puțin laborios și nu foarte practic, cu excepția cazului în care priviziunele aveau importanță pentru corporație și aveai suficient timp la dispoziție. Această situație a motivat doi studenți de la Harvard Business School să facă primul program de calcul tabelar: Visicalc.

Apple II avea la bază un procesor Motorola 6502 (proiectat pe 8 biți), până la 128 kilobiți de RAM și utiliza un casetofon pentru a stoca date și programe. Apple a încheiat o înțelegere cu realizatorii lui Visicalc pentru a obține exclusivitatea programului pe Apple II. Acestui program i se acordă meritul de a fi catapultat Apple de la un venit de 800.000 de dolari în 1977 la puțin sub 48 de milioane în 1979.
Utilizatorii cumpărau Apple II doar pentru a rula Visicalc, și o dată cu el un raft întreg de aplicații, care ofereau utilizatorilor, pentru prima dată la un preț rezonabil, putere de calcul accesibilă și dedicată. IBM preia controlul

Calculatoarele despre care am vorbit, mașinile CP/M și Apple, nu erau numite calculatoare personale - acesta nu a fost un termen recunoscut până în august 1981, data de naștere a calculatorului IMB PC a fost creat de piață, datorită acelor sisteme de microcalculatoare care au făcut posibilă existența calculatorului IBM PC.
Deși microprocesorul care a stat la bază calculatorului IBM PC a fost produs în 1974, calculatorul IBM PC a fost produs abia în 1981. Intel 8088 era un microprocesor pe 16 biți, care putea lucra cu mai multă memorie și mai rapid decât predecesorii săi. IBM a delegat o companie necunoscută, numită Microsoft, pentru a realiza un sistem de operare. Restul este, așa cum o spun ei, istorie. IBM PC a devenit un standard, în realitate o serie de standarde care au adus la vânzarea de aproximativ 100 de milioane de calculatoare personale din 1981. puterea marketing-ului IBM a dus la succesul lui IBM PC. IBM avea bani și poziția pe piață astfel încât să facă calculatorul IBM PC acceptat în corporații. Deși e ușor să critici IBM pentru greșelile, destul de multe, făcute în dezvoltarea pieței calculatoarelor personale și lipsa de receptivitate față de o piață care creștea mai rapid decât putea acoperi IBM, fără amestecul lui IBM, această piață ar fi crescut mult mai încet și mai fragmentat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.