Istoria calculatorului

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.92

nivel: Facultate

Abacul (fig. 1.) este un dispozitiv compus din mai multe siruri de margele care aluneca pe niste betisoare sau sarme montate pe un cadru dreptunghiular. Cadrul este divizat pe o parte transversala incat fiecare sir de margele Fig. 1. Abac are un sector cu o margea sau, la unele abacuri, doua margele, iar celalalt sector are patru sau, uneori, cinci margele. Abacul era un dispozitiv de calcul efici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria calculatorului

Abacul (fig. 1.) este un dispozitiv compus din mai multe siruri de margele care aluneca pe niste betisoare sau sarme montate pe un cadru dreptunghiular. Cadrul este divizat pe o parte transversala incat fiecare sir de margele Fig. 1. Abac are un sector cu o margea sau, la unele abacuri, doua margele, iar celalalt sector are patru sau, uneori, cinci margele. Abacul era un dispozitiv de calcul eficient, utilizat la numarare.

Primul succes in realizarea unui dispozitiv de numarare cu cifre a apartinut lui Blaise Pascal. In 1642, la varsta de 19 ani, el a inventat un dispozitiv care sa-l ajute la adunarea unor coloane lungi de cifre.
Masina, actionata de roti dintate si avand dimensiunile unei cutii de pantofi, era compusa dintr-un sir de roti cu dintii numerotati de la 0 la 9. prima roata reprezenta unitatile, a doua zecile, a treia sutele etc. La rotirea primei roti cu cinci spatii, cifra 5 aparea intr-o fereastra de la partea superioara a dispozitivului.

Rotirea cu inca trei spatii producea totalul opt. Adaugarea a inca opt spatii facea ca indicatorul sa treaca de la 0 la 6. intre timp o parghie de pe cadrul unitatilor deplasa cadranul zecilor cu o zecime de rotatie, dispozitivul indicand cifra 16.
Dispozitivul terminat in 1674 avea in componenta o roata cu trepte, un tambur cilindric avand 9 dinti de lungime crescatoare de-a lungul suprafetei lui.

Cand tamburul era rotit, roata dintata care aluneca pe o axa paralela cu axa tamburului angrena unul dintre dinti, fiind astfel rotita cu un numar echivalent de trepte.
Cartela perforata este o hartie-carton de forma si aspect standard, pe care informatia se conserva prin perforatii conform unui cod dinainte stabilit. Datele erau ulterior manipulate mecanic. Desi cartela a fost folosita in domeniul prelucrarii datelor, anterior ea fusese utilizata in alte scopuri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.