Istoria calculatoarelor

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.12

nivel: Gimnaziu

Istoria calculatoarelor de la inventarea tranzistorului

Calculatoarele precedente au fost folosite doar pentru scopuri stiintifice sau militare. Oficiul care se ocupa de recensaminte a instalat imediat un calculator UNIVAC I si l-a folosit mai mult de 12 ani. In Louisville, in anul 1954 la compania General Electric a fost realizata prima lista computerizata a angajatilor calculatoru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria calculatoarelor

Istoria calculatoarelor de la inventarea tranzistorului

Calculatoarele precedente au fost folosite doar pentru scopuri stiintifice sau militare. Oficiul care se ocupa de recensaminte a instalat imediat un calculator UNIVAC I si l-a folosit mai mult de 12 ani. In Louisville, in anul 1954 la compania General Electric a fost realizata prima lista computerizata a angajatilor calculatorul folosit fiind chiar UNIVAC I. Acum era doar o chestiune de timp până când alte companii precum Burroughs (Unisys), IBM si altele realizau valoarea comerciala a calculatoarelor si începeau sa ofere calculatoarele realizate de ei.

Tuburile electronice erau ineficiente pe post de comutatoare. Consumau foarte mult curent electric si degajau o cantitate foarte mare de caldura si in sistemele mari ceda unul la doua ore. Jack Kilby de la Texas Instruments împreuna cu Robert Noyce de la Fairchild Semiconductor au descoperit ca rezistentele, condensatoarele si tranzistoarele puteau fi facute din acelasi material semiconductor. Acest lucru a dus la aparitia circuitului integrat realizat de acestia in 1959, circuit care a început sa fie utilizat in calculatoare din 1964. Un circuit integrat este un circuit care contine mai multe tranzistoare pe un suport de baza si realizeaza legatura intre tranzistoare fara ajutorul firelor. Primul circuit integrat realizat continea doar sase tranzistoare.

In anii '60 Gene Amdahl a realizat seria revolutionara de calculatoare foarte rapide, cu utilizare generala IBM System/360 folosind tehnologia circuitelor integrate. Deoarece era o familie de calculatoare si foloseau software compatibil era o investitie convenabila pentru companiile in crestere. Mai târziu in propria lui firma Gene Amdahl a construit un calculator competitiv mai mic si mai ieftin. Miniaturizarea componentelor s-a produs o data cu inovatiile tehnologice, câteva din acestea având chiar un succes comercial. Cel mai bun exemplu este Ied Ken Olsen si DEC ( Digital Equipment Corporation ) care au produs primul minicomputer PDP-1 realizat in anul 1963. Mult mai ieftin decât marile masini acest minicomputer era realizat pentru a fi folosit de catre micile companii.

In cealalta parte, pe ramura super-calculatoarelor ILLIAC IV a fost folosit pentru prima oara pentru a rezolva probleme aerodinamice care erau prea mari si complicate pentru alte sisteme. In tot acest timp erau facuti pasi importanti si in dezvoltarea limbajelor de programare. Acestea au început sa fie un domeniu interesant din 1950. John Backus si un grup de ingineri au realizat FORTRAN (FORmula TRANslator) ca fiind primul limbaj de programare algebrica.

In 1959, amiralul Grace Murray Hopper era omul de baza in dezvoltarea COBOL (COmmon Business Oriented Language) ca fiind primul limbaj de programare realizat pentru afaceri. Hopper a ajutat de asemenea la inventarea compilatorului lui UNIVAC I, un program care putea traduce alte programe in limbaj masina in 1 si 0 pe care calculatorul le întelege. In anul 1964 Douglas Englebart a inventat mouse-ul când lucra pentru Standford Research Institute (SRI).

Denumirea initiala a mouse-ului a fost "indicator de pozitie X-Y pentru sistem de afisare". Firma Xerox a introdus mouse-ul in 1974 la sistemul sau de calcul Alto. Doctorul John Kemeny, profesor de matematica la Dartmouth împreuna cu doctorul Thomas Kurtz, au dezvoltat in anul 1965 limbajul BASIC (Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code). Mai târziu ei au prezentat o versiune a limbajului numita True BASIC care folosea tehnici de programare structurata pentru a face programele mai usor de citit, de depanat si de îmbunatatit. Astazi sunt folosite ca limbaje de programare limbaje cum ar fi Pascal, C, C++, Java si altele.

In anul 1967 a fost creata prima unitate de discheta de IBM unde Alan Shugart conducea o echipa care se ocupa de realizarea unitatii. Dupa doi ani Shugart a parasit firma IBM luând cu el peste 100 din ingineri pentru Memorex. Dupa mai bine de zece ani, in 1979, Finis Conner a început sa colaboreze cu Shugart pentru a lansa pe piata a unei unitati de hard disk de 5 1/4 inch. Ei au fondat firma Seagate Tehnology si la sfârsitul anului au lansat interfata si unitatea de hard disk ST-506 care avea capacitatea de 5M formatata.

Această unitate este considerata precursoarea unitarilor de hard disk. Alan Shugart este un nume care nu trebuie uitat foarte usor pentru ca el este cel care a creat unitatea de dischete, unitatea de hard disk precum si interfata SCSI. În anul 1970 Intel a creat un chip de memorie care putea stoca un kilobit de informatie (1 kilobit este egal cu 1024 biti; iar un octet este egal cu 8 biti - chipul continea 128 octeti). Busicomp fiind companie japoneza producatoare de masini de calcul vazând succesul înregistrat de Intel, a comandat douasprezece tipuri diferite de circuite. Cei de la firma Intel in loc sa produca 12 chipuri diferite au inclus toate functiile acestora intr-un singur chip si l-au proiectat in asa fel incit sa poata fi controlat de un program care ii putea schimba functiile.

In anul 1970 Hoff a realizat primul microprocesor numit Intel 4004 ("forty-oh-four") făcând astfel visul realizarii unui calculator mic, o realitate. Chipul Intel 4004 opera simultan cu patru biti de date. Dupa 4004 a urmat in anul 1972 microprocesorul 8008 pe 8 biti. Un an mai târziu au aparut primele microcalculatoare bazate pe chipul 8008. In anul 1973 compania Intel a scos pe piata un nou procesor 8080 care era de zece ori mai rapid decât 8008 si adresa 64 kb memorie. In anul 1975 H. Edward Roberts cunoscut si cu numele de "tatăl microcalculatorului" a realizat kit-ul Altair 8800 care utiliza un microprocesor 8080.

Acesta s-a vândut pentru aproximativ 395 USD si pentru a putea fi folosit erau necesare câteva cunostinte de asamblare. Calculatorul avea o magistrala cu sloturi astfel ca era posibila adaugarea ulterioara a altor extensii. Acest procesor 8080 a inspirat multe companii sa scrie programe cum ar fi CP/M (Control Program for Microprocessors). In anul 1975 compania IBM a scos pe piata un calculator (modelul 5100) care avea 16 k de memorie si mai cuprindea si un monitor cu 16 linii, un interpretor de BASIC si o unitate de casete pentru stocare. Pretul acestuia era mare si astfel modelul 5100 nu a constituit un succes comercial.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.