Istoria bauturii spumoase

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.55

nivel: Liceu

De asta data pe Cortez il astepta o surpriza placuta: la masa imparatului, "chocoatl" era servita in adaos cu zahar, fapt care schimba datele problemei: era demna de Maiestatea Sa regina Spaniei. La putin timp dupa acest dineu, nici o doamna de la curtea madrilena nu-si incepea ziua fara sa fi baut o ceasca de "chocoatl",sau ciocolata, alterare lingvistica ce a inlocuit cuvantul aztec greu de pro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria bauturii spumoase

De asta data pe Cortez il astepta o surpriza placuta: la masa imparatului, "chocoatl" era servita in adaos cu zahar, fapt care schimba datele problemei: era demna de Maiestatea Sa regina Spaniei. La putin timp dupa acest dineu, nici o doamna de la curtea madrilena nu-si incepea ziua fara sa fi baut o ceasca de "chocoatl",sau ciocolata, alterare lingvistica ce a inlocuit cuvantul aztec greu de pronuntat pentru europeni. Noua bautura s-a raspindit repede in toata Europa.

"Cacouatl", in tara sa de origine, arbustul care producea semintele a fost numit, "arbore de ciocolata". Celebrul botanist suedez Carl von Linne, a latinizat cuvantul in cacao, precedindu-l de grecescul Theobroma cacao,care poate fi tradus aproximatic prin "cacao, gustarea zeilor".

Oamenii de stiinta au inceput sa studieze noua planta, asa cum au facut cu cafeaua, ceaiul si cu cola. In 1841 un savant rus a izolat, din semintele de cacao, un nou alcaloid:"theobromina". Mai tirziu un chimist german a descoperit ca theofilina, cofeina, theobromina (extrase respectiv din ceai, cafea si cacao) fac parte din una si aceeasi grupa chimica careia ii aprtine si acidul uric elaborat de organismul uman pe baza acestor substante.De asemenea el le-a stabilit structura si principiile esentiale care vor sta la baza sintezei lor, fapt care i-a adus Premiul Nobel in anul 1902.

Nici medicii n-au neglijat "theobromina". S-a demonstrat inca din 1908, ca ea actioneaza asupra inimii aproape in aceeasi masura cu theofilina si cofeina. In zilele noastre, se cunoaste de asemenea, si efectul lor asupra sistemului nervos central si periferic, stimulant sau inhibator, in functie de substante.

Theobromina stimuleaza foarte putin sistemul nervos central;in schimb este un vasodilatator si un diuretic mai puternic decit cofeina si theofilina.Tensiunea arteriala nu scade sub efectul ei, nici cand este normala , nici cand este ridicata, totusi daca bolnavii o consuma in mod sistematic, li se intampla mai rar sa aiba oscilatii periculoase de tensiune, care trebui desigur evitate.

Cacaoa, sub forma de bautura, este recomandata in cazul deficientelor cardiace, pentru ca mareste amplitutdinea contractiilor inimii.

Totodata cacaoa compenseaza pierderile de potasiu.In ceea ce priveste ciocolata, ea nu are aplicatii cu caracter medical, in afara poate, de domeniul medicinii sportive. Dar aceasta nu-i scuteste pe medicii sa aiba de a face cu acest produs, pentru ca el este uneori, cauza unor stari alergice, mai ales la copii.

Nu este recomandata nici mamelor care alapteaza, pentru a evita declansarea reactiilor alergice la sugari. Oricit ar fi de mica actiunea excitanta a theobrominei, ea este suficienta sa-i dezlantuie uneori pe unii copii hiperactivi.Copii indopati cu ciocolata au somnul agitat, pierd pofta de mincare si au digestia deficitara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.