Istoria asistentei sociale

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.35

nivel: Facultate

Asistenta sociala este cunoscuta din vremuri stravechi. Iata cateva exemple: in anul 1750 I.C.in cetatea Babilonului, regele Hamurabi elaboreaza un cod cu o serie de prevederi legale. Ideea era ca oamenii sa se ajute unii pe altii in vreme de restriste(inundatii, secete, calamitati natural, etc.).

In anul 500 I.C. grecii aveau si ei principiul filantropiei. Ajutoarele erau oferite [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria asistentei sociale

Asistenta sociala este cunoscuta din vremuri stravechi. Iata cateva exemple: in anul 1750 I.C.in cetatea Babilonului, regele Hamurabi elaboreaza un cod cu o serie de prevederi legale. Ideea era ca oamenii sa se ajute unii pe altii in vreme de restriste(inundatii, secete, calamitati natural, etc.).

In anul 500 I.C. grecii aveau si ei principiul filantropiei. Ajutoarele erau oferite in specila de temple. In Grecia Antica I timpul domniei lui Pericle in dec. V I.C. functiile publice erau trase la sorti, pentru a acorda acces si saracilor la aceste functii, platite prin acordarea unui salar.

In Roma, in anul 100 I.C, familiile bogate, respective patricienii, imparteau alimente clasei sarace, plebea. In tmpul domniei lui Traian, circa 10 milioane erau beneficiari de servicii, Imparatul Traian fiind cel mai apreciat imparat din istoria umanitatii, fiind numit "optimus princeps" . Roma a oferit cea mai mare protectie sociala.
In anul 650 d.Hr, urmasii profetului Mahomed spuneau ca oamenii au datoria de a platii o taxa, Zacat.

In anul 1531 in Anglia se elaboreaza primul statut pentru saraci, autorizatie de cersit, justitia locala (judecatorul) stabile cine poate cersii si cine nu.Relevanta este legea din 1601, care are o valabilitate de 237 de ani si care prevede ca administrarea locala a ajutorului sa treaca la nivel de parohie( iata un model de descentralizare).

Contributii mai importante au mai avut regina Elisabeta, Alexandru Ipsilanti, Maria Brutaru, generalul Kisselef, Elena Doamna, sotia lui Alexandru Ioan Cuza. Dupa 1920 , dupa unirea principatelor, Romania devine un stat modern, asistenta sociala cunoscand un avant important, prin infiintarea unor adevarate scoli. Se infiinteaza Directia Asistentii.

Un rol cu o importanta deosebita l-a avut principesa Ileana prin infiintarea Scolii Superioare de asistenta sociala, care a dus la formarea unor persoane importante ca: Veturia Manoila, Dimitrie Gusti, Xenia Kostaforum, Heinrich Stahl, Traian Herseni. Prima scoala de acest gen functioneaza din 1 noiembrie 1929 si pana in 1952.

Odata cu instalarea sistemului communist asistenta sociala a intampinat numeroase obstacole. Din 1952 pana in 1969 pregatirea in domeniul asistentei sociale coboarala un nivel de invatamant inferior si anume licee, scoli medii sanitare, iar dupa 1969 se desfiinteaza profesia de asistent social. Comunismul considera protectia sociala ca fiind un apanaj al capitalismului, in communism neexistand clase exploatatoare deci aceasta masura nefiind necesara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.